Bitwise tarafından yayınlanan yeni bir araştırma, Bitcoin spot ticaretinin yüzde 95’inin yasal mevzuata tabi olmayan borsalarca hayali işlem olarak gerçekleştirildiğini gösteriyor.

İlk olarak Wall Street Journal tarafından gündeme taşınan bu araştırma, yasal düzenleyicilerin kripto para piyasalarının manipülasyona ne denli açık olduğu konusundaki endişelerini doğrular nitelikte. Bitcoin’in borsada işlem gören ilk fonunu listelemek için çalışan varlık yöneticisi Bitwise, geçtiğimiz hafta içinde ABD Menkul Değerler ve Borsa Komisyonu ile bir araya gelerek bu uygulama hakkında görüştüğünü belirtti. Bu sürecin parçası olarak hazırlanan analizlerin, yasal otoritelere konu hakkında derinlemesine içgörü sağlaması bekleniyor.

Kripto para piyasalarının sorunlu bir yapıya sahip olduğunu düşünen insanların, aslında manipüle edilmiş veri üzerinden değerlendirme yaptığına dikkat çeken Bitwise Küresel Araştırma Başkanı Matthew Hougan, “Bu anlamsız rakamların oluşturduğu yankı ortamını ortadan kaldırdığınızda, geriye yüksek kazançlı bir piyasa kalıyor.” diye ekledi.

Analizler, 81 borsadan 71’inde bildirilen işlem hacminin büyük oranda kendi hissesini alıp satan “hayali işlemlerden” ibaret olduğunu gösteriyor. Diğer bir deyişle piyasada gerçekleşen işlemlerin büyük çoğunluğu aslında gerçek değil.

Bu borsalarda gerçekleşen ortalama Bitcoin işlem hacmi günde 6 milyar dolar buluyor. Yapılan analizler ise bunun yalnızca 273 milyon dolarının yasal olduğunu tespit ediyor.

ICO’lara sahte hacimle ilgi oluşturuyorlar

Hougan CNBC’ye verdiği demeçte, “Meydana getirilen bu sahte hacim uzun zamandır herkesin dilindeydi. Biz ise hangi alışverişlerin gerçek hacmi sağladığını sistematik olarak inceleyen ilk kurum olduk.” diye konuştu.

CNBC haberinde, borsaların sahte hacim oluşturmaktan fayda sağladığı vurgulanıyor. Kötü niyetli aktörler, yeni ICO’lar için ilgi toplamak adına hacimleri yüksek göstermek için bu tür yollara girebiliyor. Bu tür işlemlerde borsanın kendisine 1 milyon ile 3 milyon dolar arası para kalıyor.