Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile vergi kaçakçılığı ile mücadele kapsamında bildirim zorunluluğu getirilen mükelleflerin kapsamı ve bildirimlerin usul ve esasları belirlendi. Düzenleme kripto para hizmet sağlayıcılarını da ilgilendiriyor.
Tebliğ ile birlikte gerçek faydalanıcı olarak tanımlanan tüzel kişi veya tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri nihai olarak kontrolünde bulunduran ya da bunlar üzerinde nihai nüfuz sahibi olan gerçek kişi veya kişilere bildirim zorunluluğu getirildi. Bunlar arasında kripto varlık hizmet sağlayıcıları da yer alıyor.
1 Ağustos 2021 tarihinden itibaren “Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun”un uygulanmasında yükümlü sayılan bankalar, finansman ve faktoring şirketleri, sermaye piyasası aracı kurumları ve portföy yönetim şirketleri, tarihi eser, antika ve sanat eseri alım satımıyla uğraşanlar veya bunların müzayedeciliğini yapanlar, spor kulüpleri ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının aralarında bulunduğu birçok farklı nitelikteki kuruluş Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından talep edildiğinde müşterileri tarafından gerçekleştirilen işlemlerin gerçek faydalanıcı bilgisini bildirmek zorunda olacak.
Gerçek faydalanıcı bilgisi bildirimine konu edilen bilgilerin mükellefler tarafından, bildirimin verildiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren 5 yıl muhafaza edilmesi gerekecek.Bildirilmesi gereken bilgileri bildirmeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu’nun ilgili ceza hükümleri uygulanacak.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin detaylarına Resmi Gazete’den ulaşabilirsiniz.
Circle CEO’su düzenlemeler için Hazine Bakanlığı’na çağrıda bulundu