Çin’in blokzinciri teknolojisini hızlı bir şekilde benimsemeye çalıştığı şu günlerde teknoloji devi Huawei de Dijital Para Birimi Araştırma Enstitüsü ile anlaşma imzaladığını duyurdu.

Huawei, Merkez Bankası’na bağlı Dijital Para Birimi Araştırma Enstitüsü ile anlaşmaya gittiklerini WeChat hesabından açıkladı. Fazla bir ayrıntı verilmeyen açıklamada Huawei, iki tarafından finansal teknoloji araştırmaları yapmak için iş birliği yaptığını söyledi.

Her ne kadar Huawei yaptığı duyurusunda “dağıtık veritabanını” vurgulasa da anlaşmanın niteliği hakkında çıkartılan sonuçlar spekülatif olacaktır. Buna karşın bilinen bir şey varsa o da hem Huawei’nin hemde Dijital Para Birimi Araştırma Enstitüsü’nün blokzinciri araştırmalarına ağırlık verdiği.

Bu ortaklıkla birlikte Çin hükümetinin, para birimini dijitalleştirirken Huawei’nin sunduğu teknolojilerden yararlanması olası görünüyor.

Hükümetin, Çin Yuanını dijitalleştirme planlarının yanı sıra Guangzhou şehri için geliştirilen blokzinciri projelerine 150 milyon dolar değerinde sübvansiyon sağlayacağı da açıklandı. Huawei ise geçtiğimiz yıl işletmelerin blokzinciri uygulamaları geliştirebilecekleri ve yayınlayabilecekleri küresel blokzinciri bulut hizmetini başlatmıştı. Geliştirilecek olan projelerin bu altyapıdan da yararlanması bekleniyor.

Çin Merkez Bankası ve Huawei uzun süredir blokzinciri teknolojisi üzerine çalışmalarını yürütüyorlar. İki taraf arasındaki bu anlaşma, hükümetin dijital para çıkarmaya yönelik planlarının olduğu şu günlerde blokzinciri teknolojisinin ülkedeki geleceği adına kritik bir önem taşıyor.

KaynakDecrypt