IBM, sürdürülebilirlikle ilgilenen tüketicilerin tedarik zinciri boyunca satın aldıkları kahveyi izlemelerini sağlamak için blokzinciri tabanlı yeni bir uygulama çıkardı.

IBM, ‘Thank My Farmer’ adını verdiği yeni uygulamasının, tüketicilerin içtikleri kahveyi yetiştirildiği çiftlikten mağazaya kadar izlemesine imkan tanıdığını söylüyor. IBM’in blokzincirini kullanan izlenebilirlik platformu Farm Connect ile iş birliği içinde geliştirilen uygulamanın bu yıl hizmet sunulması bekleniyor. Uygulama Las Vegas’taki Tüketici Elektroniği Fuarı’nda tanıtıldı.

Uygulamaya Beyers Koffie ve Kolombiya Kahve Yetiştiricileri Federasyonu (FNC) da dahil olmak üzere kahve endüstrisinde önde gelen 10 kuruluşun desteği bulunuyor.

Proje bilinçli seçimler yapmak için sürdürülebilir kahve işletmelerini desteklemek isteyen tüketicilere yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra özellikle etik ve çevre dostu kahve tedarikçileri teşvik etmek için de kullanılabilir.

Farmer Connect kurucusu ve başkanı konuyla ilgili olarak: “Amaç, her kahve içicisinin günlük fincanlarıyla ilişkisini insancıllaştırmak. Tüketiciler artık gelişmekte olan ülkelerde kahve çiftçilerini destekleyerek sürdürülebilirlik yönetişiminde aktif bir rol oynayabilirler. Blockchain ve bu tüketici uygulaması sayesinde erdemli bir döngü oluşturuyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Kahvenin oldukça uzun ve karmaşık bir tedarik zinciri vardır. Ürünün yetiştirildikten sonra perakendecilerin raflarına koyulmadan önce kavrulması ve paketlenmesi gerekiyor. Bu süreçlerde pek çok katılımcı dahil olduğu için tedarik zincirini takip etmesi zorlaşabiliyor. IBM’in blokzinciri çözümü de bu sorunu ortadan kaldırarak hem üreticilere hem de tüketicilere şeffaflık ve izlenebilirlik sunuyor.

KaynakCoinDesk