IBM, bireylerin iş, okul, uçuşlar veya stadyumlar gibi paylaşılan fiziksel alanlara güvenli bir şekilde geri dönmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış, blokzinciri tabanlı bir sağlık doğrulama sistemi başlatıyor.

Sağlık sektöründe hizmet veren veri, analitik ve teknoloji şirketi olan IBM Watson Health, Pazartesi günü Digital Health Pass çözümünün, kuruluşların COVID-19 sağlık doğrulaması için kendi kriterlerini oluşturmalarına olanak sağlayacağını duyurdu. Bu kriterler bir kişinin testten geçişi için oluşturulabilen ve IBM Blockchain ağı kullanılarak kaydedilip paylaşılabilen test sonuçlarını ve sıcaklık taramalarını içeriyor.

IBM Watson Health‘in genel müdürü Paul Roma’ya göre kuruluşlar kamusal alanlara dönüşe yardımcı olacak çözümler arıyor, ancak aynı zamanda kullanıcıların gizliliğini de korumaları gerekiyor. Bu bağlamda IBM’in “Health Pass” çözümü kurumların istekleri için önemli bir çözüm sunuyor.

Şirket ‘Health Pass’ çözümünün, temel verilerin kamuya açıklanmamasını sağlarken bireylerin sağlık durumlarını doğrulamak için “gelişmiş kriptografik teknikler” kullanacağını söylüyor.

Projenin web sitesinde yer alan açıklamaya göre kullanıcılar şifreli bir akıllı telefon cüzdan uygulaması aracılığıyla bilgilerini yönetebilecekler. Ayrıca uygulamaya bir QR kodu taratarak COVID-19 testleri gibi sağlık sonuçlarını yükleyebilecekler. Bu da daha sonra kullanıcının verilerine erişimi olan taraflarca görüntülenebilir.

IBM’den Covid-19 çözümüne yönelik blokzinciri yarışması

KaynakCoinDesk