IKEA İzlanda, yerel perakendeci Nordic Store’dan bir siparişin verilmesini kolaylaştırmak için akıllı sözleşmeler ve lisanslı e-para kullanarak, ethereum’daki ticari bir işlemde yer aldı.

Yapılan açıklamaya göre işlem, tedarik zinciri yönetimi firması Tradeshift tarafından sağlanan bir platformda gerçekleştirildi ve ConsenSys’in desteklediği Monerium’dan “programlanabilir dijital nakit” kullanıldı. İşlemi tam olarak açıklarsak; Nordic Store, IKEA’dan mal satın aldı ve Monerium’un tokenlaştırılmış İzlanda kronasını kullanarak bir e-fatura hazırladı.

Monerium ve Tradeshift, “dünyanın ilk” işleminin “devlet tarafından düzenlenen ve programlanabilir e-paranın ana pazarlar için hazır olduğunu” gösterdiğini öne sürüyor.

Haziran ayında bildirildiği üzere Reykjavik merkezli Monerium, İzlanda Mali Denetleme Kurumu (FME) tarafından ilk Elektronik Para Kurumu olarak lisans almıştı ve bu da şirketi, Avrupa Ekonomik Bölgesi’ndeki blokzinciri sistemleri üzerinden fiat ödeme hizmetleri sağlamak için yasal düzenleme onayını alan ilk şirket yaptı.

Elektronik Para Kurumu kuralları ilk olarak 2008 mali krizinden sonra Avrupa Birliği tarafından ön ödemeli banka kartları için düzenlenmişti.

IKEA İzlanda CFO’su Stefan Arnason konuyla ilgili olarak: “Ticari ortakların bilgi akışlarını akıllı sözleşmeler yoluyla para akışlarına bağlayabildiği, programlanabilir bir finansal tedarik zinciri, tedarikçilerin ve müşterilerin nasıl etkileşimde bulunduğunu dönüştürecektir.” ifadelerini kullandı.