Finansal hizmetler şirketi ING, açık kaynaklı blokzinciri platformu Corda’da yapılan işlemlerin mahremiyetini ve güvenliğini artıracağını belirten bir “blokzinciri girişimini” duyurdu.

ING’nin aracısız noter hizmeti bir işlemin geçerliliğini, gerçeli olduğu durumlar dışında hiçbir şeyi açığa vurmadan değerlendirir.

ING konuya yönelik açıklamasında “Görevi, onaylamak için belgelerin imzalanmasına ahit olmak olan bir noter gibi aracısız noter hizmeti de bir blokzinciri işleminin geçerli olup olmadığını değerlendirir ancak bunu yaparken içeriği açığa vurmaz.” ifadelerini kullanıyor.

Corda’nın mevcut noterlik hizmetleri iki seçenek sunuyor: Doğrulanan ve doğrulanmayan noter.

Corda bir dağıtık defter teknolojisi platformu olarak tanınmasına karşın ING, belirli bir güvenlik sorunu ile belirli bir gizlilik sorunu arasında bir denge olduğunu söylüyor.

ING’nin blokzinciri ekibinin program yöneticisi Mariana Gomez de Villa konuyla ilgili olarak: “Doğrulanan noterde, noter işlemin doğru olup olmadığını kontrol etmek için içeriğini görür. Bu da katılımcılar için bir gizlilik riski oluşturuyor. Doğrulanmayan noter ise bir işlemin içeriğini göremez. Eğer kötü niyetli bir katılımcı geçersiz bir işlem oluşturursa noterin yanlış işlemi imzalayabileceği bir güvenlik riski oluşturur. Buna karşın doğrulanan noterde olduğu gibi katılımcıları çifte harcamalara karşı korur” açıklamalarında bulundu.

ING bu noter servisinin gizlilik ve güvenlik sorunlarını ortadan kaldıracağına inanıyor.

KaynakZdnet