İtalya’daki bankalar aralarındaki mutabakat süreçlerini hızlandırmak için R3’ün Corda blokzinciri platformunu kullanmaya başlıyor.

Coindesk’in haberine göre, İtalya Bankalar Birliği (Associazione Bancaria Italiana – ABI) inovasyon başkanı Silvia Attanasio, hem bankalararası mutabakat sürecinin hem de veri alışverişinin altında yatan teknolojinin değişmesi gerektiğini söyleyerek üzerinde çalıştıkları yeni mutabakat sistemine dair bilgiler verdi.

Eski sistemde bankalar arasındaki uzlaşma uzun sürüyor ve çeşitli hatalar öngörülemiyordu. Attanasio, ortalama uzlaşma süresinin 30 ila 50 gün arasında olduğunu belirtiyor. Bu sorunların üstesinden gelmek için geliştirilen Corda tabanlı çözümde ise mutabakat bir gün içinde tamamlanabiliyor.

Bankalar arası transferleri düzenleyen İtalyan yasalarının bir parçası olan anlaşma, 1978’de kabul edilmişti. Bankalararası anlaşma Mayıs 2019’da veri standardizasyonunu içerecek şekilde güncellenirken, 1 Mart ile 1 Ekim 2020 arasında bu standarda entegrasyon için bankaların kullanabileceği bir blokzinciri çözümü de planın bir parçası haline getirildi.

Proje şu anda bankalar arası transfer verilerini paylaşan 55 bankanın dahil olduğu ikinci aşamaya ulaşmış durumda. Ekim ayı için planlanan üçüncü ve son aşamada, platformda 70 ila 100 bankanın olması bekleniyor.

Bir İtalyan bankası olan Banca Mediolanum’daki blokzinciri başkanı Demetrio Migliorati, yeni çözümden önce her bankanın transferlerle ilgili veri alışverişi için kendi yazılımına sahip olduğunu söylüyor.

Sistem bankalar arasında sadece veri alışverişi için Corda kullanacak ve süreçte bir sorun olsa bile sadece bankalar arasındaki bilgi alışverişinde kesinti yaşanacak, bu durumdan müşteriler, şirketler etkilenmeyecek. Bu şekliyle sistem bütünüyle dijital bir para sistemi kurmadan önce uygulanabilecek en mantıklı ve pratik blokzinciri uygulaması olarak ele alınıyor.

Bankalar arasında mutabakat amaçlı veri alışverişi gibi bir proje beraberinde farklı denemeleri de getirmiş. Şu anda bazı İtalyan bankaları müşteri bilgileri (KYC) ve kredi garantilerini paylaşmak üzere denemelere başlamış durumda.

KaynakCoindesk