İtalyan Bankacılık Birliği (ABI), dağıtık defter teknolojisine dayalı dijital euro ile deneyler yapmaya başladı.

700’den fazla İtalyan bankacılık kurumundan oluşan ABI yaptığı açıklamada, çalışmanın dijital bir euro’nun teknik fizibilitesini inceleyeceğini ve teknolojinin programlanabilir doğası nedeniyle mümkün olabilecek “yeni katma değerli hizmetlere” daha fazla bakacağını söyledi.

ABI’nin açıklamasında “Girişimin amacı proaktif olarak kamuoyu tartışmalarına katkıda bulunmak ve İtalya’da faaliyet gösteren bankaları geleceğe hazırlanırken desteklemektir” ifadesi kullanıldı.

Yapılacak testler iki bölüme ayrılıyor: Biri teknik fizibiliteyi ölçmek için altyapı ve dağıtım modeline bakıyor, diğeri ise programlanabilirliğin bir merkez bankası dijital para birimini mevcut elektronik ödeme sistemlerinden ayıran kullanım durumlarını nasıl sağlayabileceğini değerlendiriyor.

Dijital euro çalışmaları

Kasım ayında, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, bölgenin para otoritesinin önümüzdeki iki ila dört yıl içinde euro’nun dijital bir versiyonunu başlatmak için harekete geçeceğine inandığını söylemişti.

ECB, diğer merkez bankalarıyla birlikte, dijital avronun nasıl tasarlanabileceği ve piyasaya sürüldüğünde nasıl işleyeceği üzerinde aktif olarak çalışıyor.

Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) Modelleri

KaynakCoinDesk