İtalyan Bankacılık Birliği (ABI) yaptığı açıklamada, 42 bankanın daha eklenmesinin ardından, yaklaşık 100 İtalyan bankasının resmi olarak ülkenin bankacılık blokzinciri ağı olan ve R3’ün Corda’sı üzerine inşa edilen Spunta üzerinde faaliyet gösterdiğini duyurdu.

Bankalar ilk olarak, bankalar arası veri aktarımını ve uzlaştırma hızlarını iyileştirmek için tasarlanan blokzinciri projesine Mart 2020‘de katılmıştı. Mayıs ayına kadar ise 55 banka ağa dahil olmuştu.

ABI’nin açıklamasına göre geçtiğimiz Mart ayında Spunta’nın altyapısında 204 milyon işlemin gerçekleşmesinden sonra birlik bu sayının yıl sonunda 350 milyonu aşmasını bekliyor.

Blokzinciri teknolojisi bankaların, bir bankanın diğerine ne kadar borçlu olduğu konusunda anlaşmak durumunda olduğu karmaşık bankalar arası mutabakat sürecini hızlandırıyor. Bu yılın başlarında bir ABI yetkilisi, geleneksel olarak mutabakatın tamamlanmasının haftalar sürdüğünü, ancak blokzincirinin doğrulanmış bir bankalar arası transfer günlüğü tuttuğu için işlemlerin bir gün içinde yapılabilmesine imkan sağladığını söyledi.

İtalyan bankaların kullandığı blokzinciri ağı Spunta, 2018’in başlarında Corda’da bankalar arası transferleri denemeye başlayan ABI Labs tarafından oluşturulan bir proje. İtalya merkezli bankalar Spunta ağına dalgalar halinde katıldı. Yapılan açıklamaya göre Mart ayında 32, Mayıs ayında 23 ve Ekim ayında 42 banka ağa dahil oldu.

ABI, 700’den fazla bankacılık kurumundan oluşuyor ve bu yılın başlarında İtalyan bankalarının dijital bir euro pilotu olmaya hazır olduğunu duyurmuştu.

İtalyan bankaları arasındaki mutabakat Corda ile hızlanacak

KaynakCoinDesk