İngiltere Merkez Bankası, “Merkez Bankası Dijital Para Birimi: fırsatlar, zorluklar ve tasarım” ismiyle ülkenin CBDC’lere yönelik yol haritasını paylaştı.

Çalışma, tüketici odaklı Merkez Bankası Dijital Para Birimi’nin (CBDC) arkasındaki itici güçlerden birinin (azalan nakit kullanımının) ana hatlarını ele alarak başlıyor.

2016’da ödemelerin yüzde 63’ü nakit olarak, yüzde 13’ü ise banka kartlarıyla gerçekleştiriliyordu. 2018’de ise ödeme hacminin sadece yüzde 28’ini nakit kullanımı oluşturuyor. Yüzde 39’u banka kartları aracılığıyla yapıldı. Otomatik banka ödemeleri ve kredi kartlarının kullanımı da arttı. Dolayısıyla bankalar kendilerine, “En güvenilir sağlayıcılar olarak nakit parayı tamamlayacak bir elektronik para çıkartmalı mıyız?” sorusunu sormaya başladı.

Yayınlanan çalışma bu tür para birimlerinin hem fırsatlarını hem de olağan risklerini vurguluyor.

Merkez Bankası Başkanı Mark Carney yayımlanan çalışmada ileriye yönelik sabit akçe (stablecoin) sorununu gündeme getirdi: “CBCD’ler halkın, merkez bankası tarafından çıkarılan risksiz bir para biçimine erişmeye devam etmesini sağlayabilir. Bu da gelecekte nakit kullanımının azalması ve özel olarak çıkarılan yeni para biçimlerinin ödemelerde daha yaygın olarak kullanılması nedeniyle önemlidir.

Araştırmada, bankanın çeşitli alanlarda çalışmalarını yürüteceğine değiniliyor. Bunlara CBDC’nin ödemeler üzerindeki etkisi ve halihazırdaki ödeme sistemlerine bir tamamlayıcı olup olmayacağın konuları da dahil. İngiltere Merkez Bankası’nın CBDC’lere yönelik rol haritasının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

KaynakLedgerInsights