Houston, Teksas merkezli şirket Invizion, evden çöplüğe kadar olan atık akışını izlemek için bir blokzinciri sistemi kullanarak çöplerimiz konusunda daha iyi bir iş çıkarabileceğimizi düşünüyor.

Blokzinciri teknolojisinin hemen hemen her alanda kullanıldığını görmeye başladık. Invizion kurucuları Russ Lema ve Daryl Taylor da bu teknolojiyi çöplüklere kadar taşıyor. Lema ve Taylor, çöpe attığımız şeylere dair daha büyük bir sorumluluk duygusu getirmek istiyorlar.

Decrypt’e yaptığı açıklamada çöpün herhangi bir mülkiyeti olmadığını söyleyen Lema, bir şeyi kullanmayı bitirdiğimizde onu çöp torbasına attığımızı, çöp torbasını da çıkarıp sokağa bıraktığımızı daha sonrasını ise umursamadığımızı vurguluyor.

Attığımız çöpün ne durumda olduğunu ne kadar umursamalıyız büyük bir soru işareti, ancak Invizion bu konuyu oldukça ciddiye alıyor. Kısa süre önce atık takip sistemini 75. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda BM Küresel İlkeler Sözleşmesi için sunan şirket atıkların detaylı bir takibini yapabildiklerini vurguluyor. Ayrıca blokzinciri defterleriyle verilerin neredeyse bozulmayacağından da eminler.

Invizion’ın amacı, atıkların yaşam döngüsünü evlerimizin dışındaki kutularda yok edilmesinden gömülmesine veya yeşil enerjiye dönüştürülmesine kadar takip etmek. Şirket, ağırlık değişimini kaydeden ve onu yeşil enerjiye dönüştüren gelişmiş kamyonları kullanarak sistemlerine bir dizi iş ortağı çekmeyi hedefliyor.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir endüstri mühendisliği şirketi olan CETS Technologies, geçtiğimiz günlerde Invizion ile bir ortaklık yaptığını duyurdu. Şirketin mobil istasyonları herhangi bir atık maddeyi alıp, tamamen çevreye zarar vermeyen bir dizi süreçte enerjiye çevirecek ve gazlar, katılar veya havada taşınan kanserojen maddeler gibi zararlı yan ürünler bırakmayacak.

Peki neden blokzinciri? Taylor ve Lema, teknolojinin değerinin tarihsel olarak manuel bir süreci otomatikleştirme becerisinde yattığını söylüyor: Atıkların çeşitli kontrol noktalarında otomatik olarak kaydedilmesi. Blokzinciri, takip için hem uygulamalı bir çerçeve sunuyor hem de verileri neredeyse bozulmaz hale getiriyor. Invizion’un blokzinciri teknolojisi sayesinde otomatikleştirdiği süreçler ve oturtacağı takip mekanizması evlerdeki çöp üretim miktarını bildirerek bu çöplerin yeşil enerjiye dönene kadar takibini yapacak.

Plastik atıklar kripto parayla dönüşünüyor

KaynakDecyrpt