Financal Tribune’un haberine göre İran, Eylül ayında kripto para madenciliğine yönelik dört aylık yasağını kaldıracak.

Mayıs ayında, Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani, ülkenin elektrik şebekesi yüksek sıcaklıklar ve enerji kesintileri nedeniyle zorlandığı için geçici yasağı uygulamaya koymuştu.

İran Elektrik Üretim, Dağıtım ve İletim Şirketi (Tavanir) sözcüsü Mostafa Rajabi Mashhadi’nin yaptığı yeni açıklamaya göre, Sanayi, Madencilik ve Ticaret Bakanlığı’nın yasağı uzatmak yerine 22 Eylül’de yeniden başlatmayı planladığı belirtildi. Habere göre Tavanir, yasal kripto para madencilerinin faaliyetlerine devam edebilmesi için elektrik kullanımının önümüzdeki ay rahatlayacağını umuyor.

Uzmanlara göre bu durum, Bitcoin blokzincirinin hash oranında önemli bir artışa yol açabilir. Tavanir ve Cambridge Üniversitesi Alternatif Finansman Merkezi’nin verilerine göre Mayıs ayı itibarıyla İran, tüm BTC madenciliğinin tahmini yüzde 4,5’inden (ve 1 milyar dolarlık potansiyel gelirden) sorumluydu. Madenciliğin devam etmesine izin verilseydi bu yüzde, Çin’in kripto para madencilerini sıkıştırdığı yaz aylarında artabilirdi.

Bitcoin madenciliği, ABD tarafından uygulanan ekonomik yaptırımları aşmanın yenilikçi yollarını bulan İran’da düzenlenmiş bir faaliyet. Dolar rezervleri küçülmeye başlayan ülke 2018’de kripto para madenciliğini yasallaştırdı ve vergilendirmeye başladı. Ertesi yıl ülke, kripto para madencilerinin Bitcoin ödüllerini İran Merkez Bankası’na satmasını zorunlu kıldı.

İran elektrik kesintilerinin ardından kripto madenciliğini yasakladı

KaynakDecrypt