İsviçre’nin Finansal Piyasalar Denetleme Kurumu (FINMA) iki yeni blockchain firmasına (SEBA Crypto ve Sygnum) bankacılık lisansı verdi.

Yasal düzenleyicinin açıklamasına göre saf blockchain sağlayıcılarına ilk kez böyle bir lisans verildi. Lisanslar, SEBA Crypto ve Sygnum’un kurumsal müşterilere hizmet vermesini sağlayacak.

Açıklamada Sygnum’un şirketler için yaptığı planlar arasında mevcut finansal varlıklara dayalı varlık tokenları üreterek yeni sermaye artırma yeteneği de olduğu söyleniyor. Böylece sermaye artırıcı maliyetler düşer, ortaklara ve yatırımcılara yönelik likidite artar.

SEBA Crypto bu lisansın “tüm dijital varlık piyasası ekosistemi için bir dönüm noktası” olduğunu söylüyor. Bankanın önümüzdeki Ekim ayının başlarında resmi olarak faaliyete geçmesi bekleniyor.

FINMA bu lisansların yanı sıra blockchain ödemeleri için bir rehber de yayınladı. Rehberde mevcut kara para aklama önlemlerinin blockchain tabanlı ödeme sistemlerinde de uygulanacağı söyleniyor. Rehberde yer alan ifadeye göre “blockchain teknolojisinin içsel anonimliği bu konudaki riskleri artırıyor”

BCTR İsviçre temsilcisi Engin Çağlar’ın bu konu ile alakalı kaleme aldığı ve FinTech İstanbul’da yayınlanan makaleyi okumanızı tavsiye ediyoruz.