İslami finans kurumları ve bankalar, karmaşık finansman sözleşmeleri ve Şeriat uyumlu işlemler için güvenilir ve değiştirilemez yapısı ile Blockchain dünyasını keşfetmeye başladılar.

İslam coğrafyasındaki çeşitli ülkelerin blockchain teknolojisine olan ilgisi elbette sıra dışı bir durum değil. bununla birlikte İslami bankacılık ve finans sektöründeki örneklerin sayısı her geçen artıyor.

Gulf Times’da Arno Maierbrugger tarafından kaleme alınan makalede Blockchain’i kullanmaya başlayan ilk İslami bankanın Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) Emirates NBD bankacılık grubunun bir parçası olan Emirates Islam olduğu belirtiliyor. 2017’de teknolojik yenilik ve potansiyel sahtekarlığı en aza indirmek için çek bazlı ödeme süreçlerine entegre etmeye başladıkları belirtiliyor.

BAE merkezli Al Hilal Bank geçen yılın kasım ayında, Abu Dabi Global Market finans merkezinde blockchain teknolojisini kullanarak sukuk işlemi yapan ilk İslami banka oldu. Ethereum platformunda hayata geçirilen sistem, bir kuluçka merkezinde çalışan fintech şirketi Jibrel Network tarafından geliştirildi.

Suudi Arabistan İslami Kalkınma Bankası (IDB), İslami finans için akıllı sözleşmeler ve blockchain tabanlı yenilikler geliştirmek için kripto para birimlerini araştırmaya başladı. Ortaklarından biri, Tunus merkezli bir fintech olan iFinTech Solutions, İslami finansta likidite yönetimi sorunlarını ve emtia işlemlerini çözmek için blockchain ürünleri geliştirmenin yanı sıra, Şeriat uyumluluğunu sağlamak için konvansiyonel ve İslami bankalar arasındaki  ilişkileri geliştirmeye çalışıyor.

Bir diğer adımsa, IDB’nin İslam Araştırma ve Eğitim Enstitüsü tarafından Şeriat’a uygun finansal ürünler oluşturmak ve sözleşme süreçlerini otomatikleştirmek için blockchain tabanlı çözümler geliştirmek için fintech firmaları Ateon ve SettleMint ile işbirliği yaptı.

Dubai merkezli OneGram, Malezya’dan HelloGold, Endonezya’dan Blossom Finance gibi blockchain teknolojisini kullanan bazı İslami kripto para birimi girişimleri de bulunuyor. Bütün bu şirketler şeriat uyumlu finansal ürünler sunmak için İslam alimleri tarafından onaylanan çalışmalar yapıyor.

İslami finansta blockchain uygulamaları üç temel kullanım alanına odaklanıyor. Bunların ilki, kâr paylaşımı anlaşmalarının yönetimi, komisyon düzenlemeleri ve belirsizliğin azaltılması. Diğer bir uygulama, bankaların ve müşterilerin çatışmaları önlemek ve şeffaflığı artırmak. Son olarak, mobil teknolojiyle birlikte temel altyapısı olmayan gelişmekte ve/ya yoksul ülkelerde İslami topluluklar için yardım ve kaynak sağlamak.

Türkiye merkezli bir ödeme uygulaması olan MenaPay ise Ortadoğu başta olmak üzere islami ülkelerde şeriat uyumlu bir ödeme sistemi olarak hizmet vermek için çalışmalarına devam ediyor.