İsviçre Bankacılar Birliği (SBA) CEO’su August Benz, SBA’in geleneksel finans sektörünü blokzinciri teknolojisi ile bağlamanın yollarını aradığını söylüyor.

Benz, bu alanda çalışan blokzinciri firmalarının, diğer şirketlerin kolaylıkla yapabileceği bazı şeyleri dahi yapmasının oldukça zor olduğunu, dolayısıyla SBA’in bu konuda blokzinciri alanında faaliyet gösteren firmalar için yardımcı olmaya çalıştığını belirtiyor.

İsviçre bankalarını temsil eden ve İsviçre Finansal Piyasa Denetim Otoritesi ile çalışan bir endüstri grubu olan SBA, 2018 yılında blokzinciri şirketlerinin kurumsal banka hesaplarını nasıl açabileceğine dair yönergeler yayınlamıştı. Birliğin buradaki amacı, üye bankaları müşteri tanıma (KYC) ve kara para aklamanın önlenmesi (AML) gereklilikleri ile olan ilişkilerinde desteklemekti. Ağustos 2019’da da FINMA, blokzinciri endüstrisinde kara para aklama karşıtı kurallarla ilgili yeni yönergeler duyurmuştu.

Crypto Valley Venture Capital’in raporuna göre İsviçre’de 800’den fazla kripto para ve blokzinciri kuruluşur bulunurken bunlardan bazıları hâlâ banka hesabı açma konusunda güçlük çekiyor.

İsviçreli bir blokzinciri girişimcisi olan Herbert Sterchi bunun bir kabus olduğunu söylüyor: “Kripto para işi içindeyseniz bir banka hesabı açmak hâlâ çok zor. Bu, şirketler için son derece önemli bir konu. Girişimler İsviçre’de kripto paralarını kullanabiliyorlar ancak bir banka hesabı açmak için Portekiz ya da Estonya’ya gitmeleri gerekiyor.

Tüm bunlara karşın Benz, SBA yönergelerinin koşulları iyileştirdiğini söylüyor: “Eğer kurallara uyarsanız, bugün İsviçre’de bir blokzinciri firması olarak geleneksel finansal hizmetler sektöründe faaliyet gösterme şansınız oldukça yüksek.

KaynakForkast