İsviçre Ulusal Bankası’nın baş ekonomisti Carlos Lenz, merkez bankasının (CBDC) ya da dijital frank çıkarma planı olmadığını belirtti.

Bu ayın başlarında İsviçre Merkez Bankası’nın, CBDC kullanarak sınır ötesi ödemeleri denemek için Fransa’daki muadili ile birlikte çalıştığı ortaya çıkmıştı. Ancak Lenz, bunun üretim düzeyinde bir uygulama olmadığını söylüyor. Lenz’in ifadesine göre şu anda dijitial merkez bankası parasını tanıtmak için herhangi bir plan yok. Bu aynı zamanda toptan satış alanı için de geçerli.

Hem Lenz hem de İsviçre Bankacılar Birliği (SBA) makalesi, İsviçre’nin bir CBDC’yi tanıtması için herhangi bir baskı veya aciliyet olmadığını vurguluyor. Merkez bankası ekonomisti, yabancı bir CBDC’den gelen riskleri görmüyor ve euro’nun piyasaya sürülmesiyle ilgili endişelerin olduğunu kaydediyor, ancak bu korkular pek net değil.

Yine de SBA eylemsiz kalmanın tehlikeleri konusunda da uyarıyor. SBA, “Hiçbir şey yapmama seçeneği de dikkatle incelenmelidir. Modern bir ödeme aracının yokluğunda, ekonominin ve iş modellerinin dijitalleşmesi daha yavaş ilerleyecek ve dolayısıyla İsviçre’nin rekabet gücünü tehlikeye atacaktır.” diyor. Ayrıca İsviçre’deki bir boşluğun, İsviçre vatandaşlarının yabancı dijital para birimleri veya platformları benimsemesi anlamına gelebileceği konusunda da uyarıda bulundu.

Fransa Merkez Bankası, CBDC ile sınır ötesi ödeme testini tamamladı

KaynakLedgerInsights