Kripto para dünyasında en çok tartışılan konulardan olan “kara para aklama” ile ilgili uluslararası standartları Mali Eylem Görev Gücü -FATF (Financial Action Task Force) belirlemektedir.
Kuruluş Haziran 2019’da “Sanal Varlıklar ve Sanal Varlık Servis Sağlayıcıları” ile ilgili kılavuzunu yenileyeceğini açıkladı.
Yenilenen kılavuzla birlikte “travel rule” olarak adlandırılan kurallar Sanal Varlık Servis Sağlayıcıları için de geçerli olacak.
Kripto para borsaları açısından yüksek öneme sahip olan bu kurallar finansal servis sağlayıcıların yaptıkları işlemlere ilişkin gönderici ve alıcı bilgilerini toplamaları, tutmaları ve iletmelerini gerektiren kuralları içeriyor.
Yeni gelişmelere uyum sağlamak amacı ile İsviçre’de Crypto Valley Association (CVA) ve Uluslararası Dijital Varlık Değişim Birliği (IDAXA International Digital Asset Exchange Association) desteğiyle “Open VASP” isimli bir girişim başlatıldı.
VASP – Sanal Varlık Servis Sağlayıcıları kelimelerinin İngilizcelerinin baş harflerinden alan bir kısaltma (Virtual Asset Service Providers). Başta kripto varlıklar ile ilgili hizmet sağlayan kurum ve kuruluşlar olmak üzere sanal varlıklar konusunda çalışan firmaları tanımlıyor.
İsviçre’nin önde gelen dört kripto varlık servis sağlayıcısı Bitcoin Suisse – Lykke – SEBA ve Sygnum ortak bir kararla OpenVASP girişimini açık kaynak kodlu bir platform ile desteklemek amacı ile bir Çalışma Grubu kurma kararı aldı.
Bu çalışma grubu yayınladıkları “OpenVASP: Sanal varlıklar için FATF kuralını uygulamak için açık bir protokol” başlıklı protokolün yapısının tanımlandığı bir makale yayınladı.
Bundan sonra da bu dört kuruluş OpenVASP çalışma grubuna ve bu protokolün oluşturulmasına kaynak ve teknik uzmanlık sağlayacaklar.
Protokol ile ilgili kodlara ilişkin faaliyetler kamuya açık olup Github üzerinde OpenVASP GitHub account hesabından takip edilebilecek.
Makalede ortaya konulduğu şekli ile: merkezi olmayan bir yapı, mahremiyete önem veren, yaygın uygulanabilirlik, genişleyebilirlik, verimlilik ve herhangi bir dijital varlığı avantajlı ya da dezavantajlı konuma getirmeme prensiplerine uygun olarak tasarlanacak.
Kanun ve düzenlemelere uyum, merkezi olmayan yapıların yönetimi ve aynı sektördeki kuruluşların sektörün ortak ihtiyaçlarına yönelik şeffaf bir çalışma modeli yaratabilmesi açısından dikkatle değerlendirilmesi gereken çalışmaların Blockchain Türkiye Platformu takipçilerinin ilgisini çekeceğini tahmin ediyoruz.