İsviçre’nin finansal düzenleyicilerinden FINMA, blokzinciri teknolojisinin kara para aklama riskleri oluşturabileceğine dair ülkeyi uyarıyor.

Düzenleyici, ‘2019 Risk Monitor’ adlı raporunda, üzerindeki tüm işlemlerin dijital kaydını sağlayan blokzinciri teknolojisinin bankalara verimlilik kazanımları sağlayabileceğini kabul ediyor. Ancak anonimlik ve hız gibi özelliklerin kara para aklayanlara hitap edebileceği konusunda da uyarıyor.

FINMA kara para aklama olaylarının kripto benimsenmesini de yavaşlattığını iddia ediyor. Düzenleyici, blokzinciri teknolojisinin anonimlik potansiyelinin yüksek olduğunu ve bu tür finansal araçların hızı ve küresel niteliğinin onları cezai kullanım için çekici araçlar haline getirdiğine inanıyor. Dolayısıyla blokzinciri konusunda gerek devlet kurumları gerekse bireyler hılı bir şekilde ilerleme kaydedemiyor.

FINMA CEO’su Mark Branson konuyla ilgili olarak: “Blokzinciri uygulamaları veya ödeme sistemleri hakkında konuşacak olursak, bu sistemin kara para aklama riskleri doğurduğu ve bu tür bir iş modeli için önemli bir risk kategorisi olduğu açıktır. Aynı riskler, aynı yoğunlukta denetlenmeli ve düzenlenmelidir.” ifadelerini kullanıyor.

KaynakBloomberg