Nikkei Asian Review’in haberine göre 100 büyük Japon üreticisi verimliliği artırmak adına birbirleriyle üretim verilerini paylaşmak istiyor. Blockchain teknolojisi ise bu bilgileri güvende tutmak için kullanılacak.
Üreticiler rekabet dolayısıyla fabrikalarındaki üretime dair verileri sıkı sıkıya koruyordu. Ancak son zamanlarda şirketler bu verilerin birbirleriyle paylaşılmasının verimliliği artıracağına dair ortak kanıya vardı. Blockchain destekli bu veri paylaşımı girişimiyle birlikte katılımcılar, hangi şirketle ne kadar veri paylaşacağını, bu verilerin birden fazla şirkete açık olup olmayacağı ve bu paylaşılan verilerden ücret alınıp alınmayacağına dair detayları belirleyebilecek.
Gelecek baharda başlaması beklenen bu proje 2015 yılında Japonya’da kurulan ‘Endüstriyel Değer Zinciri Girişimi’ tarafından denetlenecek.
DMG Mori ve küresel çapta rekabet eden diğer makine parçası üreticilerinin bu projeye dahil olması bekleniyor. Bununla birlikte proje sadece gelişmiş üretim teknolojilerine sahip büyük şirketleri değil, aynı zamanda büyük miktarda yatırım yapamayan daha küçük oyuncuları da çekerek Japonya’nın imalat sektörünü bir bütün olarak yükseltmeyi hedefliyor.
Bahsi geçen üretim verisi paylaşımının içinde ürün tasarım verisi, üretim ekipmanının durumu ve kalite kontrol bilgisi gibi şeyler olacak. Örnek verecek olursak; bir elektronik üreticisi bilgisayarlı sayısal kontrol tezgahlarındaki verileri paylaşırsa parça tedarikçileri seri üretime daha hızlı başlayabilecek.
Blockchain teknolojisi de bu projedeki veri sızıntısının ortadan kaldırılması için kullanılacak. Şirketlerin birbirleriyle paylaşacaklarını verilerin son derece hassas olduğunu varsayarsak böyle bir teknolojinin bu projede kullanılması güvenlik konusundaki riskleri en aza indirecektir.