Reuters’ın haberine göre  Liberal Demokrat Parti’nin dijital para birimleri paneli başkanı Hideki Murai, Japonya’nın 2022’nin sonlarına kadar dijital yen’in teknik ve tasarım özellikleri konusunda daha fazla netliğe sahip olmasını beklediğini söyledi.

Bu, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) için ilk aşama kavram kanıtı çalışmasının (PoC) Mayıs 2022’de tamamlama planlarıyla aynı zamana denk geliyor. BoJ şu anda dijital paranın teknik fizibilitesini araştırıyor.

Para biriminin tasarımına ilişkin yeni ayrıntılar, bir CBDC ihracının ülkenin finansal kurumlarını nasıl etkileyebileceği konusunda daha fazla ışık tutabilir.

Önemli bir tartışma konusu, dijital yen’in parasal egemenliğini içeriyor. Hızlı, ucuz ve güvenilir ödemeler sunabilirse Çin’in dijital yuan’ının Japon toplumuna sızabileceğine dair endişeler de var. Murai, “Dijital bir yuan daha uygun hale gelirse, turistler tarafından sıklıkla kullanılırsa veya ticaret için ana yerleşim aracı haline gelirse, yen ve yuan arasındaki ilişki değişebilir” ifadelerini kullanıyor.

Diğer birçok merkez bankası gibi Japonya Merkez Bankası da bir CBDC’nin büyüyen dijital toplumları destekleyeceğini umuyor. Geçtiğimiz hafta Çin, dijital yuan için yeşil seyahat ve karbon emisyonunun azaltılmasına odaklanan iki yeni pilot uygulama başlattı. Rusya ise farklı bir yaklaşım benimsiyor ve rekabeti önleyebilecek sabit akçeler çıkarmaları halinde yüksek banka konsantrasyonundan endişe duyuyor.

CBDC sınır ötesi ödemeler için nasıl kullanılabilir?

KaynakLedgerInsights