Japonya’da ‘Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC)’ geliştirme sürecinde önemli bir aşamaya geçiliyor…

Doğu Asya ülkesi Japonya’da 2023 yılının Nisan ayı itibarıyla CBDC pilot programının aktif hale getirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda programa işletmelerin dahil edilmesi ve CBDC ekosistemi modelinin adım adım ilerletilmesi amaçlanıyor.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) icra direktörü Shinichi Uchida’nın 17 Şubat 2023’teki CBDC komite toplantısındaki açılış konuşması, konuya ilişkin kaynak durumunda. Uchida, söz konusu konuşmasında 2021’de testlerin tamamlanmasının ardından Nisan ayında “dijital yen” için bir pilot program başlatacağını duyurdu.

Pilot test sırasında “dijital yen”in teknolojik uygulanabilirliğine ilişkin araştırmalar devam edecek ve deney, ticari işletmelerin katılımıyla bir CBDC ekosisteminin modellenmesini içerecek şekilde genişletilecek. Yetkiliye göre, pilot proje süresince gerçek perakende satış işlemleri olmayacak, sadece bu tür işlemlerin simülasyonları yapılacak.

Uchida konuşmasında geleceğin CBDC’sinin tasarımının yanı sıra alternatif veri modelleri, çevrimdışı ödemeler için mimariler ve sistemin diğer temel bileşenleri hakkında sektörlerle istişare ihtiyacına da dikkat çekti. İletişimi kolaylaştırmak için CBDC forumu kurulacağı kaydedildi.

Süreç dahilinde Japonya Merkez Bankası’nın bölgesel bankaların yanı sıra en az 3 büyük bankayla çalışacağı bildiriliyor.

Stablecoin kısıtlaması kaldırılabilir

Öte yandan ülkede 2022’de yasalaşan yabancı stablecoin kısıtlamasının kaldırılması gündemde. Bu noktadaki revizyonların önümüzdeki aylarda tamamlanması bekleniyor.

Nakit kullanımı son derece yüksek olmasına karşın BoJ, değişime hazırlıklı olmaya istekli. Ayrıca dijital bir toplumu da desteklemek istiyor. Buna ek olarak merkez bankası ödeme ve ödeme verimliliğini de artırmak istiyor. Yurt içi ödemelerin çoğu banka saatleri içinde yapılıyor. Dijital paralar bu tür sınırlamaların bir çözümü olabilir.

CBDC’ler dünyanın birçok yerinde konuşmaya devam ediyor…

Kaynakblockchain.news