Küresel finansal hizmetler devi JP Morgan tarafından yapılan ankete katılan kurumsal yatırımcılar ve alım satım yapanların yarısından fazlası, yapay zeka ve makine öğreniminin önümüzdeki üç yıl içinde ticaretin geleceğini şekillendirmede en etkili teknoloji olacağını söylüyor.

Kriptodaki çalkantılı ayı piyasasından sonra, ChatGPT gibi erişilebilir yapay zeka teknolojisine ilişkin son tüketici ve ticari heyecan, finans sektörü profesyonellerinin de bakış açısını değiştirmiş görünüyor. Geçtiğimiz yıl yapılan aynı ankette blockchain ve dağıtık defter teknolojisi, yapay zeka ve makine öğrenimi ile ikinci sırada yer alıyordu ve katılımcıların yüzde 25’i bunların geleceğin anahtarı olduğunu belirtmişti. Mobil alım satım yapma uygulamaları ise yüzde 29 ile ilk sırada yer almıştı.

Şimdi ise yapay zeka, yüzde 53’lük bir oranla diğer tüm ana teknoloji kategorilerini gölgede bırakıyor. Sonuçlara göre API entegrasyonu yüzde 14 ve blokzinciri yüzde 12’de kalırken 2022’nin lideri mobil uygulamalar, kuantum hesaplama ve doğal dil işleme ile birlikte yüzde 7 oranına geriledi.

JP Morgan kriptoyla ilgili olarak, tacirlerin yüzde 72’sinin kripto veya dijital para ticareti yapma planları olmadığını, yüzde 14’ünün ise beş yıl içinde ticaret yapmayı planladıklarını tespit etti. Buna karşın 2024 itibariyle katılımcıların faaliyetlerinin yüzde 64’ünün kripto alanında olacağı tahmin ediliyor. Anket raporu bununla ilgili olarak: “Kripto, dijital madeni paralar, emtialar ve kredilerin, elektronik ticaret hacimlerinde önümüzdeki yıl en büyük artışa sahip olacağı tahmin ediliyor.” ifadelerini kullanıyor.

Anket, tacirlerin elektronik ticaretin büyümeye devam edeceğine olan inançlarında hemfikir olduklarını ortaya çıkarırken, aynı zamanda önlerinde sert bir hava olmasını da beklediklerini gösteriyor. 2023’te piyasaları en çok hangi gelişmelerin etkileyeceği sorulduğunda en çok verilen yanıtlar, durgunluk riski (%30), enflasyon (%26) ve jeopolitik çatışma (%19) oldu.

KPMG, kripto para borsası FTX’in çöküşünü mercek altına aldı

KaynakDecrypt