Almanya merkezli iş kıyafeti üreticisi Kaya&Kato, blokzinciri tabanlı giyim tedarik zinciri platformu için IBM ile ortaklığa gitti. 

Platform, tüketicilere satın aldıkları ürünle ilgili sürdürülebilirlik uygulamaları hakkında bilgi sağlamak için şeffaflığı artırmayı hedefliyor. Proje, Alman Federal Ekonomik Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından da destekleniyor.

Kaya&Kato’nun bu girişimi, tüketicilerin satın alma davranışlarının çevresel etkisini anlamak için artan talebine yanıt veriyor. IBM Institute for Business Value tarafından National Retail Federation ile birlikte yürütülen bir araştırmaya göre, ankete katılan tüketicilerin yüzde 77’si sürdürülebilirliği önemli olarak görüyor. Yüzde 57’lik bir kesim ise çevre üzerindeki olumsuz etkiyi azaltmaya yardımcı olmak için satın alma alışkanlıklarını değiştirmeye istekli olduklarını belirtti.

Kullanılan kimyasallardan işgücü uygulamalarına kadar sürdürülebilirliğin birçok yönü bulunuyor. UNICEF sponsorluğundaki bir rapora göre, küresel çocuk işçiliği rakamlarının 170 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor ve bunların büyük bir kısmı giyim sektöründe. Hal böyle olunca bir giyim sektörü aktörü olarak Kaya&Kato, blokzinciri teknolojisiyle sürdürülebilirliği sağlamak ve tüketicilerine güven vermek istiyor.

IBM’in blokzinciri ağı, tekstil tedarik zincirindeki tüm adımları belgeliyor ve izliyor. Böylece Kaya & Kato müşterilerinin kumaşların kökenini, nasıl işlendiklerini belirlemelerine ve üretim ve dağıtım hakkında daha fazla bilgi edinmelerine olanak tanır. İzin verilen tüm taraflar, zincirde yer alan değiştirilemez bir kayıttaki verilere erişebiliyor.

Kaya & Kato, küresel tedarik zincirlerinde daha fazla şeffaflığı destekleme ve talep etme geçmişine sahip Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı tarafından “Yeşil Düğme” sertifikasına sahip ilk 27 şirketten biri. Şirket blokzinciri teknolojisiyle birlikte bu şeffaflık ve sürdürülebilirlik misyonunu daha ileriye taşımak istiyor.

Blokzinciri ve IoT, gıda tedarik zincirini nasıl iyileştiriyor?

KaynakLedgerInsights