ABD’li bir üretici kişisel koruyucu ekipmanlarının (KKE) tedarik zincirini desteklemek, tıbbi sınıf yüz maskeleri ve diğer ürünlerin tam izlenebilirliğini sağlamak için blokzinciri teknolojisini kullanacak.

Verdict’in haberine göre ismi açıklamayan şirket, blokzinciri izlenebilirliği için HashCash Consultants ile işbirliğine gitti. Blokzinciri çözümlerinde uzmanlaşmış bir yazılım şirketi olan HashCash, KKE ürünlerinin tedarik zinciri boyunca tamamen izlenebilir olmasını sağlamanın yanında üretim ve tedariğini de kolaylaştıracak.

KKE ürünlerinin tedarik zinciri izleme hareketi COVID-19 ile mücadele etmeye çalışan dünyanın bu ürünlere olan talep artışını karşılamaya çalıştığı bir dönemde geldi. Artan talep ve aciliyetten dolayı bu tür ürünlerin tedarik zincirinde oluşan sorunlar, kalitesizlik ve sahtecilik tedarik zincirinin denetim altına alınmasını gerektirdi. Son olarak İngiltere’de sağlık çalışanlarını korumada etkisiz olduğu kanıtlanan ve hastaneler için işe yaramaz hale gelen bir parti KKE ürününe 156 milyon sterlin ödenmişti. Böylesine kritik bir dönemde ortaya çıkan bu sorunların çözümü için blokzinciri teknolojisinden yararlanılmak isteniyor.

Blokzinciri teknolojisinin yapısı gereği tedarik zincirindeki tüm hareketler şeffaf ve güvenli bir şekilde takip edilebilir. Böylece ürünün nerede ve kim tarafından depolandığı, nereye aktarıldığı gibi üretim ve taşıma aşamasının ayrıntıları takip edilerek sahteciliğin ve kalite sorunlarının önüne geçilebilir.

Sadece mevcut krizi çözmek için değil, blokzinciri teknolojisi gelecek yıllarda oluşabilecek bir pandemide ya da talepte artış olan herhangi bir olayda da yukarıda bahsi geçen sorunlarla mücadele için kullanılabilir. HashCash CEO’su Raj Chowdhury’nin konuya yönelik ifadeleri şu şekilde: “Son birkaç ayın bize öğrettiği şey mevcut protokol ve sistemler zincirinin acil durum ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz olduğudur. Mevcut durumu çözmeye çalışırken gelecekteki olumsuzlukları azaltmanızı sağlayacak yeni protokoller ve altyapılar oluşturmak da bir önceliğimizdir.

Tedarik zinciri alanında yoğun bir şekilde kullanılan blokzinciri teknolojisi sağlık sektörünün kritik sorunlarını çözmek için ilerleyen yıllarda çok daha fazla kullanılacağa benziyor.

BCTR Online Etkinlik: “Sağlık Teknolojilerinde Blockchain’in Yeri”

KaynakVerdict