Hollanda merkezli blokzinciri şirketi unchain.io, kurumsal blokzinciri Corda’nın kurucusu R3 ile ortaklaşa olarak KLM Royal Dutch Airline için bir finans uygulaması geliştirdiğini açıkladı. Çözüm, KLM ve bağlı kuruluşları arasında kesintisiz bir şekilde şirketler arası ödemeler sağlayacak.

Dünyanın en eksi havayollarından olan KLM, kargo ve yolcu hizmetleri sunan çeşitli alt kuruluşlara sahip. 2017 yılı itibariyle şirket 11,37 milyar dolar gelir açıklamıştı. Şirketin inovasyon birimi olan KLM Digital Studio, KLM Group genelinde dahili süreçleri geliştirmek ve yeni iş modelleri geliştirmek için blokzincirini keşfetti.

Bu amaçla havayolu, R3’ün Corda blokzincirini kullanarak bir blokzinciri tabanlı muhasebe sistemi geliştirmek için unchain.io ile çalıştı.
Amsterdam merkezli unchain.io blokzinciri ağ geçidi çözümü geliştirdi. Bu da mevcut uygulamaların ve cihazların blokzinciri ağlarıyla entegre olmasına yarayacak. Şirket, blokzincirinin her sistemde çalışabildiğini ve teknolojinin herhangi bir kullanım senaryosu, cihaz ve blokzinciri ağına entegre edilebildiğini söylüyor.
unchoin.io CTO’su Jelle van der Ploeg konuyla ilgili olarak: “Unchain’in misyonu, kuruluşlara veri paylaşımını ve değer zincirleriyle işlem yapmayı basitleştirmek için çözümler sunmaktır. KLM’in senaryosunda bu, alt kuruluşlar arasındaki ödemeleri dönüştürmek olacak.” ifadelerini kullandı.
Hangi iştiraklerin platformu kullanacağı hakkında kesin detaylar verilmemiş olsa da, açıklamada KLM’in bu blokzinciri ekosistemine daha fazla birim entegre etmek için çalışacağı söylendi.
Şirketler arasında ödemeler konusu doğrudan havacılık sektörüyle ilgili olmasa da bu alandaki kuruluşların blokzinciri teknolojisine olan ilgisi artmaya devam ediyor. Air France-KLM de bilet dağıtımı için blokzinciri girişimi Winding Tree ile ortaklık kurdu.
KaynakLedgerInsights