Küçük şirketlerin, özellikle de endüstriyel olanların dijitalleşmesi, yalnızca teknolojik açıdan değil aynı zamanda kültürel ve eğitim açısından da değişiyor. Blokzinciri ve kripto para birimlerinin potansiyelinin görülmesiyle birlikte birçok aktör dijital dönüşüm için bilgi ve yatırım kazanmaya çalışıyor.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin sadece dörtte biri dijital olgunluk açısından gerekli özelliklere sahip. Kalan kısmın ise diğerlerine yetişmesi için çok çaba sarfetmesi gerekiyor.

Buna karşın çoğu KOBİ dijitalin, işletmenin stratejik başarısı için kritik rol oynadığını  anlamış durumda. Yine de dijitalleşmenin pratik uygulamasını engelleyen birkaç faktör bulunuyor. Bunlar arasında bazı iç beceri eksiklikleri, kurumların zayıf desteği, karmaşık bürokrasi, önlemlerin belirsizliği ve mevcut teşvikler hakkında bilgi eksikliği gibi unsurlar yer alıyor. Hal böyle olunca da özellikle bazı önemli sektörleri geliştirmek için birtakım DLT eğitim programları düzenleniyor.

Blokzinciri teknolojisinin birçok sektörde farklı çözümler sunduğu biliniyor. Birçok kurum blokzinciri teknolojisini kendi operasyonlarına dahil etmeye çalışsa da henüz teknolojinin ana akıma yayılması için erken diyebiliriz. Dolayısıyla KOBİ’lerin dijitalleşme sürecinde blokzincirine yatırım yapmaları onların, köklü kurumlar kadar karmaşık ve yavaş bir bürokrasiye sahip olmadıkları için hızlı bir şekilde fark yaratmalarına imkan tanır.

Blokzinciri teknolojisi en az önümüzdeki 5 yıl boyunca daha popüler başlıklardan biri olarak kalacak.  Statista’nın verilerine göre sektörün değerinin 2023 yılında 23,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Dolayısıyla bu alana yapılmış yatırımlar ve dijital dönüşümünü blokzinciri odaklı sürdürmek gelecekte önemli fırsatlar yaratabilir.