Birbirinden farklı sektörlerden 63 firma düşünün… Normalde bir araya gelmeleri çok da kolay olmayan… Kendi yoğun çalışma saatlerinden sonra büyük fedakarlıklarla gönüllü bir işe vakit ayıran… Bir araya gelmelerinde ortak amaç; sektöre faydalı bir içerik oluşturabilmek…

Gerçekleşmesi ne kadar güç gibi gözükse de Blockhain Türkiye Platformu üyeleri bunu başardılar.

Blockchain teknolojisinin Türkiye’de yaygınlaşması, faydalarının araştırılması ve kullanımının artırılması amacıyla 2018 Haziran’ında Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) liderliğinde kurulan Blockchain Türkiye Platformu (BCTR) çatısı altında aşağıdaki dört çalışma grubu kuruldu.

  • Finans, Bankacılık ve Sigortacılık
  • Üretim, Lojistik ve Ulaşım
  • Hukuk, Düzenlemeler ve Kamu İlişkileri
  • Teknoloji, Eğitim ve Etkinlikler

Bu çalışma grupları kuruldukları ilk günden itibaren tamamen katılımcıların insiyatifi ile farklı çalışma metodları benimsediler. Kimisi küçük gruplara ayrılarak birkaç konuyu çalışırken kimisi ise hep birlikte belirledikleri bir konu başlığı üzerinde hep birlikte çalıştılar.

Sonuç çık kısa sürede; Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Çalışma Grubundan “Dijital Kimlik”, Üretim, Lojistik ve Ulaşım Çalışma Grubundan “Tedarikçi Tanıma Platformu”, Hukuk, Düzenlemeler ve Kamu İlişkileri Grubundan “Dünyada Blokzinciri Regülasyonları ve Uygulama Örnekleri Karşılaştırma” ile Teknoloji Grubu tarafından hazırlanan “Blockchain İçin Kavramsal Mimari” raporları oldu.

Dijital Kimlik raporunda günümüz dünyasında dijital kimliğin neden önemli olduğu, örnek kullanım senaryolarından yola çıkılarak ekosistem paydaşları belirlenerek temel prensiplere değinilmiş.

Tedarikçi Tanıma Platformu ise tedarik sürecinde karşılaşılan problemleri çözmek adına blockchain tabanlı bir ortaya koymuş.

Üçüncü raporda dünya çapındaki regülasyon çalışmalarına değinilerek dünyada hâlihazırda hazırlık aşamasında olan ve tamamlanmış mevzuat çalışmaları, günümüzde karşımıza çıkan uygulama alanları ile birlikte ana hatlarıyla ele alınmış.

Dördüncü raporda ise blockchain için bir referans mimari çalışması yapılmış böylece yeni başlayacaklar için güzel bir rehber ortaya çıkmış.

İçerisinde bulunduğumuz dönemde birlikte iş yapabilmenin ve bunun olumlu sonuçlarına çok güzel bir örnek olduğunu, çalışmaların içerisinde bizzat yer almış biri olarak, gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.

“Adem-i merkeziyetçi sisteme bölgesinde liderlik eden bir Türkiye yaratmak” vizyonu ve “Türkiye’de sürdürülebilir blockchain ekosistemi oluşturarak, bu teknoloji ile yeni dönem iş yapış biçimlerinin önündeki zorlukların giderilmesine yönelik bir paylaşım platformu oluşturmak” şeklindeki misyonuyla yola çıkan BCTR’nin bir parçası olmaya sizleri de bekliyoruz.

TED Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra 2002 yılında Bilkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun olan Özge Çelik, kariyerine Ankara’da savunma sanayi alanında başlamıştır. Daha sonra Akbank Kart Operasyon- Sistem Geliştirme bölümünde ödeme sistemlerine ilişkin çeşitli projelerde rol almıştır. 2007’den itibaren Bankalararası Kart Merkezi’nde (BKM) çalışmakta olup, İş Geliştirme Direktörlüğü görevini sürdürmektedir. Çelik aynı zamanda Blockchain Türkiye Platformu (BCTR) Direktörü'dür.