Avukat Deniz Alp İmamoğlu tarafından yazılan “Kripto Para Birimleri ve Türk Hukukunda Düzenlenmesi” kitabı Seçkin Yayıncılık’tan çıktı.

Kitap, Bitcoin ve kripto para birimlerinin tarihçesinden başlayarak bu ekosistemin gelişimini ve kripto paraların hukuki yönünü inceliyor. Öne çıkan konu başlıkları şöyle:

  • Kripto Paralar, Tarihçesi, Özellikleri ve Teknik Yönleri
  • Kripto Paraların Hukuki Yönü
  • Yerli Kripto Paralar ve Yeni Fikirler

Kitap için yazılan ‘Hakkında’ kısmında belirtilen ifadelerse şöyle:

Bitcoin, 2009 yılında hayatımıza giren ve bugünün sosyal medya – ana akım medya farketmeksizin öne çıkan ilk modern kripto para.

Hepimizin konuştuğu, az çok bilgi sahibi bulunduğu, ancak bilmediklerimizin buzdağının suyun altında kalan kısmı olduğu bir konu kripto paralar. Çalışma mekanizmasının arkasında yüksek matematik olan. mevcut bilgisayarlarımızla kırılması imkansız ama nasıl çalıştığı muamma bir sistem.

Sistem nasıl çalışıyor? Blockchain mi, o da ne? Peki nasıl Bitcoin alabilirim?

Hukuki açıdan ise yüzlerce soru işareti. Bitcoinlerimi miras bırakabilir miyim? Ethereumlarımı satarsam vergi öder miyim? Bitcoin ile mal veya hizmet alabilir miyim? Yanlış tavsiyeye uydum, dolandırıldım ne yapabilirim? Yüzlerce soru işareti sonucu doğan, yüzlerce hukuki ihtilaf.

Çözüm için gerekli olan ise regülasyonlar. Peki çıkacak regülasyonlar hangi yönde olacak? Yasaklayıcı mı Teşvik edici mi?

Değeri her saniye değişen, spekülasyona bu kadar açık bir piyasayı nasıl regüle edebiliriz ki? Başkaları nasıl yapmış? Fiyatlar neden bu kadar?

Bugün pek çok hukukçu bu sorular ile karşılaşıyor ve cevap vermek için bilgilerinin yanına hayal güçlerini eklemek zorunda kalıyor. Ellerindeki tek kaynak ise Sosyal medyada ve bir takım internet sitelerinde okudukları magazinsel bilgiler.

Eser bu ve diğer soru işaretlerinizi gidermek ve karşılaştığınız sorulara doyurucu cevaplar vermeniz için yazılan bu kapsamda alanındaki nadir kaynaklardan biridir.

Kitap hakkındaki detaylara buradan ulaşabilirsiniz.