Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, kripto para yasasıyla ilgili çalışmaların tamamlandığını ve önümüzdeki Ekim ayında meclise sunulacağını açıkladı.

Yeni yasa çalışması, yatırımcının korunması, kara para aklamanın önlenmesi ve kripto para alım satımında denetimi güçlendirme konularına yönelik olacak. Sabah Gazetesi’nin haberine göre Gül, konuyla ilgili olarak “Kripto parayı yasaklayanlar genelde demokrasi problemi olan ülkeler. Biz serbest kambiyo, kur rejimi olan bir ülke olduğumuz için biraz daha sıkı bir düzenleme getiriyoruz. Avrupa Birliği’nin bununla ilgili esas düzenlemeleri 2024’te olacak” ifadelerini kullandı.

Avrupa ve ABD modellerinin örnek alındığı yasa çalışmasına göre Avrupa ülkelerinde olduğu gibi belirli tutarın üzerindeki değerler için vergi alınacak ve şirketlerde sermaye şartı aranacak.

Yasa çalışmasında kripto varlık çeşitleri de tanımlandı. Ayrıca kripto varlık şirketlerinin Sermaye Piyasası Kurumu gözetiminde faaliyette bulunması ve asgari sermaye şartının getirilmesi de planlanıyor.

Sistemdeki şirketlere altyapıya uyum için süre verilecek. Aracı kurum sahiplerinde de belirli kriterler aranacak, güvenlik soruşturmaları, teminat gösterilmesi gibi koruyucu adımlar devreye girecek. Denetim yetkisi Mali Suçları Araştırma Kurulu’na verilirken, BDDK tüketicinin korunması, piyasa bütünlüğü ve rekabete yönelik gözetim mekanizmasını oluşturacak.

Kripto paralara ilişkin yönetmeliğe aykırılık halinde kullanıcıları neler bekliyor?

KaynakSabah