Kripto Varlık Piyasaları Yönetmeliği (Markets in Crypto Assets – MiCA), Avrupa Parlamentosu’nda oy çokluğu ile onaylandı. MiCA, önümüzdeki 2 yıl içerisinde yürürlüğe girecek.
Kripto sektörü için dünyanın ilk kapsamlı kurallar listesi olan MiCA için parlamenterlerin büyük çoğunluğu (517 onay, 38 ret) onay verdi. Kademeli şekilde yürürlüğe gireceği kaydedilen söz konusu regülasyon adımının diğer ülkeler için de model olması bekleniyor.
Konuya ilişkin açıklamasında, Yeşiller parlamento üyesi Ernest Urtasun, “Nihai onay, ilk kez yatırım yapan birçok yatırımcı için büyük kayıplara neden olan ve on yılı aşkın bir süredir dolandırıcılara ve suç örgütlerine güvenli bir sığınak sağlayan, düzenlenmemiş kripto pazarlarında yeni bir düzenleyici inceleme döneminin başlangıcını işaret ediyor” diyor.
Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkeyi kapsayacak şekilde kripto borsaları ve hizmet platformlarına standart getirmesi hedefiyle hazırlanan MiCA, son derece önemli bir kripto düzenlemesi. Geçtiğimiz günlerde tamamlanan bir ‘uzlaşmaya varılmış’ taslak mevzuat durumundaki MiCA, şu an itibarıyla gelecek vizyonu sunuyor. Zira yürürlüğe 2025 yılında gireceği kaydediliyor. Peki MiCA neler vadediyor?
Başlıca hedefleri ile MiCA; tüketicilerin korunması, şeffaflık, denetleme, enerji kullanımı, manipülasyon ve suçların önlenmesi konularını merkeze alıyor. MiCA sonrasında kara para aklanmasının önlenmesini amaçlayan bir sicil kurulacağı ifade ediliyor.
Öte yandan Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), yeni yetkileri kapsamında kripto varlık hizmetlerinin sınırlanması, yasak getirilmesi, satış ve dağıtıma müdahale gibi imkanlara sahip olacak. Genel itibarıyla ESMA’ya önümüzdeki süreçte de sıra dışı yetkilerin verilmesi bekleniyor.
Diğer tarafta Avrupa Birliği, NFT’ler için ayrı bir yasa gerekip gerekmediği konusunu önümüzdeki süreçte tartışmaya devam etmek istiyor…
Karbon ayak izini azaltma hedefleri doğrultusunda CASP’ler yani kripto varlık hizmet sağlayıcılarının bu yöndeki verilerinin ilgili mercilerle paylaşılması gerekiyor.
MiCA, kripto dünyası açısından bir tür ‘düzen unsuru’ özelliği taşıyor ve global ölçekte benzer çalışmalara örnek teşkil edeceği düşünülüyor.
MiCA hakkında eleştiriler de yok değil. Otoritelerin bir kısmı yürürlüğe gireceği tarihte ‘modasının geçmiş olacağını’ savunuyor.
Son olarak Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nin MiCA düzenlemesini 2023’ün Şubat ayında oylaması bekleniyordu. Bu kapsamda yaklaşık 2 aylık bir gecikme yaşandı.