Covid-19 salgını kullanıcıları nakitten uzaklaştırıp dijital ödeme yöntemlerini kullanmaya yönlendirdi. The Economist de bu durumu ölçmek için ödeme alışkanlıklarına yönelik bir anket gerçekleştirdi.

Ağırlıklı olarak 18-38 yaş aralığına ve teknolojiye yatkın insanlara yönelik yapılan ankete göre  katılımcıların yüzde 80’i günlük işlemler için dijital ödemeleri kullanmaya istekli. Sadece yüzde 4’lük bir kesim ise nakit kullanmayı tercih edeceklerini söylüyor.

Ankette dikkat çeken eğilimlerden birisi de gelişmekte olan ekonomilerin farklı dijital ödeme yöntemlerine daha çok benimsemesi oldu. Gelişmekte olan ekonomilerdeki katılımcıların yüzde 41’i kripto para birimlerine sahipken gelişmiş ekonomilerde bu oran yüzde 19 seviyesinde kalıyor.

Economist, anketinde merkez bankası destekli dijital para birimlerine yönelik bir maddeye de yer vermiş. Ankete katılanların yüzde 54’ü devlet destekli dijital para birimlerine güveniyor. Ayrıca yüzde 38’lik bir kesim de belirli bir kuruluş tarafından desteklenmeyen kripto para birimlerinin güvenli olmadığını savunuyor. Bu sonuçlar merkez bankası destekli dijital para birimlerinin (CBDC) Bitcoin’den daha popüler hale gelebileceğini gösteriyor.

Yine de dijital para birimi ve CBDC’lerin geniş bir şekilde benimsenmesi için geçmesi gereken zorlu yollar var. Dijital ödemeleri değerlendirirken katılımcıların yüzde 61’i veri gizliliğinin en büyük endişe kaynağı olduğunu söylüyor. Katılımcıların üçte biri güvenlik ve gizlilik konularının dijital para birimlerini benimsemeyi yavaşlattığını söylüyor. Benimseme konusundaki diğer büyük engel ise dijital paraların tam olarak anlaşılamaması.

The Economist’in anketi dijital ödeme alışkanlıklarına yönelik önemli veriler sunuyor. Raporun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

IMF, CBDC’lerin avantajlarını ve dezavantajlarını paylaştı