Kriptopara borsalarını kullanmadan farklı kripto varlıkların takasına imkan sağlayan Kyber Network hakkındaki temel bilgileri derledik.

Pek çok blockchain ağı kendi kripto varlıklarına sahiptir. Örneğin Bitcoin, Ethereum, Litecoin bu ağlara örnek gösterilebilir. Bu ağların kendilerine özel bitcoin, ether ve litecoin gibi kripto varlıkları aynı zamanda kriptopara olarak da isimlendirilir. Diğer yandan Ethereum gibi ağlar, ERC20 gibi çeşitli protokoller ile sıfırdan bir blockchain ağı kurmadan kripto varlıklar oluşturmaya izin verir. Bu varlıklar birer kriptopara olarak değil daha çok token (belirteç) olarak isimlendirilir.

Eğer bir kripto varlık satın almak istiyorsanız genelde kripto para borsaları kullanılır ancak iki farklı kirpto varlığı birbiri ile takas etmek isterseniz bunu borsalar üzerinden yapabilirsiniz. Kyber Network bu noktada devreye girerek borsaları aradan çıkartmayı hedefleyen bir çözümdür.

Temel olarak Kyber Network Ethereum ağı üstünde çalışan ve ERC20 belirteçlerinin hızlı şekidle takasını sağlayan bir çözüm. Ancak kripto varlık takas hizmeti sadece Ethereum platformu ve ERC20 belirteçleri ile sınırlı değil.

Esnek geliştirici imkanları ile Kyber Network, içerisinde farklı kripto varlıkların tutulduğu likidite havuzlarına veya bu varlıkları yöneten diğer kripto borsalara veya cüzdan uygulmalarına bağlanabiliyor. Bu sayede Ethereum blockchain ağı ile diğer blockchain apları arasında dijital varlık takası için ilişkiler kurulabiliyor.

Kyber Network’ü önemli kılan özelliği herhangi bir Ethereum cüzdanınız varsa (MetaMask gibi), hiç bir kayıt gerekmeden ether varlıklarınızı Kyber Networke aktarıp, bu ağın kendine özel belirteçi olan Kyber Network Crystals (KNC) alabilmeniz ve bu belirteçler ile diğer kripto varlıklar arasında hızlıca takas işlemlerine başlayabilmeniz.

Bu yapı tam olarak son dönemde hızla yükselen DeFi kavramını da daha iyi anlamamıza imkan tanıyor.

KayberDAO

Kayber Nwtwork, Temmuz 2020’de yayınladığı bir geliştirme ile KyberDAO’yu devreye aldı. KyberDAO, Kyber Network için merkeziyetsiz otonom bir organizasyon ve KNC sahiplerinin Kyber Network yönetişim sürecinde söz sahibi olmasını mümkün kılıyor.

KNC sahipleri artık belirteçlerini KyberDAO’ya aktararak, Kyber Network’ün geliştirilmesi ve işletilmesi ile ilgili çeşitli teklifleri oylayabiliyorlar. Sürece katılanlar ortalama iki haftada bir sistemin elde ettiği işlem gelirlerinden komsiyon kazanıyorlar. Bu işlemi yapanlar “staker” olarak isimlendiriliyor (DeFi ekosisteminde genel bir tanım) ve KNC stakerları şu anda yıllık yaklaşık yüzde 12,8’lik bir gelir elde edibiliyorlar. Elbette bu oran Kyber Network’ün ticaret hacmine ve diğer bazı parametrelere bağlı olarak değişebiliyor.

Kyber Network Ethereum ağı üstündeki işlemlerde ödenen gas ücretlerinin yüksek olmasını da göz önüne alarak ilerleyen dönemlerde kendine ait bir işlem katmanı oluşturmak için çalışmalarına devam ediyor.

KaynakDecrypt'de yayımlanan makaleden kısaltılmıştır