Litvanya Merkez Bankası, Avrupa’daki ilk merkez bankası destekli dijital para birimini piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Reuters’ın haberine göre banka 9 Temmuz’da CBDC’nin ön satışına başlayacak.

Nakit kullanımındaki düşüş ve Facebook’un 2,5 milyar kullanıcısına yönelik geliştirdiği Libra projesi, merkez bankalarının kendi dijital para birimlerini nasıl geliştirebileceklerine dair çalışmalara başlamasına neden oldu. Birçok ülkenin merkez bankası buna yönelik departmanlar kurup harekete geçerken Litvanya euro bölgesindeki ilk CBDC’yi piyasaya sunmaya yakın görünüyor.

LBCOIN olarak adlandırılan ve blokzinciri teknolojisi tabanlı yirmi dört bin dijital token önümüzdeki hafta ön satışa çıkacak. Bu token’lardan her biri 1918’de Litvanya bağımsızlık ilanını imzalayan 20 kişinin birer portresine sahip olacak. LBCOIN’ler altılı paketler halinde 99 euro’ya satılacak.

Litvanya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Marius Jurgilas konuyla ilgili olarak: “Merkez bankaları arasında hiç kimse daha önce dijital para birimlerini ciddi olarak düşünmüyordu. Biz başka birinin bizim alanımızı ele geçireceği meşru bir tehdit olduğunu fark ettik.” ifadelerini kullanıyor.

LBCOIN’in CBDC olarak bilinen dijital para türüne oldukça benzer olduğunu söyleyen Jurgilas, topluma istediklerini sağlamak zorunda olduklarını da vurguluyor.

CBDC’ler, bir ülkenin merkez bankası tarafından yayınlanan ve yönetilen dijital formdaki geleneksel paradır. Bitcoin gibi kripto para birimleri ise karmaşık matematik bulmacaları çözerek üretilir ve merkezi bir kurum yerine çevrimiçi topluluklar tarafından yönetilir. Jurgilas’ın da açıklamlarında belirttiği gibi LBCOIN, muhtemelen test edilen CBDC’ler arasında en gelişmiş örneği olarak karşımıza çıkacak.

IMF, CBDC’lerin avantajlarını ve dezavantajlarını paylaştı

VIAFinTech İstanbul