Malezya’daki blokzinciri yatırım danışmanlık firması MW Partners Group ülkede blokzinciri yeteneklerine sahip işgücünü geliştirmeye çalışırken blokzinciri gelişimindeki riskleri de ortaya koyuyor.

MW Partner danışmanı Mark Pui, blokzinciri gibi alanlarda uzman işgücü eksikliğinin ülkeyi merkezi olmayan defter teknolojisi için kullanım örnekleri geliştirmekten alıkoyduğu konusunda uyarıyor.

Pui konuyla ilgili olarak: “Gerçek şu ki, kriptografi becerilerimiz yok ve bu, blokzinciri teknolojisinin gelişimine liderlik etme yeteneğimizi etkiliyor. Malezya ve dünya çapında hala blokzinciri teknolojisinin benimsenmesi sınırlı. Ancak gelişim açısından herkesin gerisinde kalıyoruz çünkü derin şifreleme gibi alanlarda beri setlerimiz yok.” ifadelerini kullanıyor.

Pui, blokzinciri teknolojisinin yavaş bir şekilde benimsediğini söylerken doğru kullanım durumlarıyla ülkedeki işletmelerin teknolojiden daha fazla fayda elde edebileceğini söylüyor.

Pui’ye göre blokzinciri topluluğu, işletmeleri blokzinciri kullanmaya teşvik etmek adına teknoloji için farkındalık yaratmaya odaklanmalı.

Pui bununla ilgili olarak: “Halkın teknolojinin protokol geliştirmesinin arkasındaki ayrıntıları bilmesi gerektiğini düşünmüyorum. Kamuoyu bilinci konusunda ne kadar olması gerektiğinden emin değilim, ancak belki de teknolojinin potansiyeli hakkındaki iş bilinci perakende bilincinden daha önemlidir.” ifadelerini kullanıyor.

Bugün blokzinciri teknolojisi finans ve bankacılık sektöründe, özellikle de ticaret finansmanı ve havale gibi alanlarda yaygın olarak tanınıyor. Ancak Pui, daha fazla gelişmeyle birlikte blokzincirinin Malezya’da oy verme şeklini dahi değiştirebileceğini öne sürüyor.

KaynakMalaysianReserve