Standard Chartered Bank, Bangladeş’in mobil ödeme şirketi bKash ve Malezyalı FinTech Valyou ile birlikte geliştirilen blokzinciri tabanlı sınır ötesi havale hizmetini duyurdu.

Bankanın blokzinciri girişimi aynı zamanda Ant Group tarafından da destekleniyor. Testlerin son aşamasında olan hizmet çok yakında Malezyalı ve Bangladeşli müşterilere sunulacak.

Standard Chartered Bank Bangladesh’in CEO’su Naser Ezaz Bijoy, para gönderme işlemlerinin Bangladeş ekonomisini yönlendirmede ve Bangladeş’teki aileleri desteklemede hayati bir rol oynadığını belirtiyor.

Bangladeş’e yapılan para transferleri geçtiğimiz Haziran ayında rekor kırarak 1,83 milyar dolara ulaştı. Özellikle Malezya’da çalışan 220.000’den fazla Bangladeşli işçi, para transferlerinde önemli bir rol oynuyor. Geliştirilen blokzinciri çözümü, burada çalışan Bangladeşli işçilerin, Valyou aracılığıyla bKash cüzdan kullanıcılarına anında para transferi yapmasına imkân tanıyor. Standard Chartered ise bu noktada ödeme bankası ve düzenleyici onayı sahibi olarak hareket edecek.

Şu anda Bagladeş’e para göndermeden kesilen ücretler %1,85 (Western Union, yalnızca internet) ile %11,78 arasında değişiyor. 2020’nin ikinci çeyreğinde ortalama maliyet Dünya Bankası tarafından yüzde 4,03 olarak hesaplandı. Valyou’nun kestiği ücret ise yüzde 2,87 seviyesine kadar düşürülmüş durumda.

Geliştirilen blokzinciri çözümü sadece para transfer maliyetlerini azaltmakla kalmıyor. Aynı zamanda süreci kolaylaştırmaya odaklanan çözüm, teslimat hızını, veri güvenliğini ve şeffaflığı artırmaya da yardımcı oluyor. bKash CEO’su Kamal Quadir, bu teknolojik entegrasyonun hem alıcılara hem de gönderenlere büyük kolaylık getireceğine ve para havalesi kazançlarına daha fazla katkı sağlayacağına inanıyor.

Valyou CEO’su Prasanna Rou da benzer şeyler düşünüyor. Rou, bu blokzinciri entegrasyonunun, Valyou’dan bKash’a yapılan havale işleminin güvenliğinden ödün vermeden maliyet ve zamandan tasarruf sağlayacağını belirtiyor.

Blokzinciri finansal hizmetleri nasıl etkileyecek?

KaynakLedgerInsights