Son birkaç yıldır blokzinciri teknolojisi hiç olmadığı kadar konuşuluyor ve birçok farklı sektörü dönüştürmesi bekleniyor. Bu sektörlerin başında ise finans sektörü geliyor.

Finansal hizmetler sektöründe, bankacılıktan sigortacılığa kadar her işletme bu dönüştürücü teknolojiyi benimseme yarışında. Peki bu teknolojinin benimsenmesi endüstriyi nasıl etkileyecek?

Sahteciliği önleme

Finansal hizmetler sektörünün en büyük sıkıntılarından biri olan sahtecilik, gün geçtikçe tüketiciler ve kurumlar için daha önemli bir hale geliyor. Blokzinciri teknolojisi ise dağıtık yapısıyla veri ihlali, kimlik hırsızlığı, sızma gibi siber güvenlik sorunlarına bir çözüm olabilir.

Blokzincirinin yapısı gereği tüm işlemlerin bir kopyası ağın tüm katılımcılarında da bulunuyor. Bu da verilerde değişiklik yapılmasını neredeyse imkansız hale getiriyor. Böylelikle teknolojinin şeffaf ve izlenebilir yapısı sayesinde finansal hizmetlerden güvenli bir şekilde yararlanılabiliyor.

Geliştirilmiş uyumluluk süreçleri

2008 mali krizinden sonra bankacılık sektöründeki düzenleyici çerçevenin güçlendirilmesi bankaların uyum maliyetini artırdı. Bunun sonucu olarak da bankalar, riskten korunma girişimiyle belirli pazarlardan ve segmentlerden çıkmak zorunda kaldılar.

Finans kuruluşları, özellikle de bankalar için Müşterini Tanı (KYC) prosedürü, kara para aklama gibi şüpheli faaliyetlerin tespit edilmesine yardımcı olmayı amaçlayan düzenleyici bir prosedürdür. Ancak önemine karşın bunu uygulamak kurumlar için hem maliyetli hem de etkisiz olabiliyor.

Blokzinciri bu derde de deva olabilir. Teknoloji, bankalar ve diğer ilgili kurumlar arasında kesintisiz bilgi alışverişini kolaylaştıran tek bir dijital kimlik kaynağı sağlayarak otomatik KYC ve hesap açma işlemlerinin gerçekleştirilmesine imkan tanır. Böylelikle firmalar hem zamandan hem de maliyetten kazanmış olur.

Daha hızlı ödemeler

Küresel para transferi yapmak istediğinizde bankalar bu işlemi ortalama 3 gün içerisinde gerçekleştiriyor. Geçen vaktin yanı sıra yapılan işlemler oldukça maliyetli olabiliyor.

Blokzinciri ise bu süreci hızlandırıyor. Dağıtık defter teknolojisi sayesinde artık SWIFT’in her bir finansal kurumu uzlaştırmasına gerek kalmıyor. Bunun yerine, bankalararası merkezi olmayan bir defter, tüm işlemleri şeffaf bir şekilde izliyor. Ripple’ın xRapid ürünü halihazırda sınır ötesi ödemeleri daha hızlı hale getiriyor.

Verimli sermaye piyasaları

Sermaye piyasalarında ticaret yapmak için kimin neye sahip olduğunu takip etmeniz gerekir. Şu anda bu görev karmaşık bir broker, takas odası, borsa ve merkezi güvenlik depoları ağı ile gerçekleştiriliyor. Ayrıca tüm sistem, eski bir kağıt mülkiyeti yöntemine bağlı. Sistem sadece verimsiz değil aynı zamanda yanlış ve ilgili tarafların yaptığı mutabakatlardan dolayı güvenlik işlemlerinin çözülmesi üç gün sürebiliyor.

Blokzinciri teknolojisi ise merkezi olmayan bir veritabanı kurarak sermaye piyasalarını dönüştürüyor. Teknoloji, tüm aracıları ortadan kaldırarak ticaretin dünyanın farklı yerlerindeki bilgisayarlarda gerçekleşmesini sağlayabilir.

Kredi ve kredi onay süreci

Bankacılık sektöründe blokzincirinin toplu olarak benimsenmesi, kredilerin nasıl dağıtıldığını önemli ölçüde etkileyebilir. Mevcut sistem, kredi büroları tarafından değerlendirildiği şekliyle kredi geçmişinize dayanan bir sistem kullanıyor. Ancak herkesin kredi geçmişi olmayabiliyor ve çoğu insanın kredi olanaklarına erişimi engelleniyor. Dahası, kredi büroları saldırıya açık ve bu da onları güvenilmez kılıyor.

Blokzinciri elbetteki bu soruna da bir çözüm sunuyor. Teknolojinin bankalar tarafından toplu olarak benimsenmesi, küresel bir kredi puanı sağlayan entegre bir sistemle sonuçlanabilir. Bunu sistem dijital kimliğinizi, ödeme geçmişinizi, onaylanan varlıkları, vergi geçmişinizi tek bir platform altında senkronize edebilir.

Dijital kimlik doğrulaması

Çevrimiçi finansal işlemler yüz yüze doğrulamadan kimlik doğrulamaya kadar birçok adım içeriyor. Kişisel bilgilerin ve verilerin finansal kuruluşlarla paylaşılmasına yönelik mevcut yaklaşımlar gizlilik açıklarına yol açabiliyor. Blokzincirini benimsemek ise finansal hizmetler müşterilerinin, kişisel bilgileri üzerinde daha fazla kontrole sahip olmalarını sağlar. Ayrıca, dijital kimlik toplama ve yönetiminin yaşam döngüsü, güvenli veri paylaşımını kolaylaştırmak için koordine edilebilir.

KaynakTechmeru