Hong Kong merkezli emlak ajansı Centaline, Microsoft ve TFI ile birlikte blokzinciri tabanlı emlak platformu geliştirdi. Centaline’nin mevcut uygulamasıyla entegre olan platform, değiştirilemez ve dijital olarak imzalanmış belgelere olanak tanıyor.

60.000 çalışanı ve 2000 şubesiyle Hong Kong’un ve Çin’in en büyük emlak ajanslarından biri olan olan Centaline bu yılın başlarında Microsoft ile ortaklığa gittiğini duyurmuştu. Geliştirilen bu platform da blokzinciri çözümü için Microsoft’un Azure hizmetini kullanıyor. Şirketin iddiasına göre şu anda mülk satışlarının yüzde 30’luk kısmı blokzinciri kullanılarak dijitalleştirilmiş evraklara sahip. Bazı bölgelerde ise bu oran yüzde 40 civarına çıkıyor.

Centaline Data Technology CEO’su Tomy Pang konuyla ilgili olarak: “İkinci el mülklerin satılması oldukça sıkıcı bir bürokrasi ve kapsamlı evrak işleri içeriyor. Müşteriler ise hantal evrak süreçlerinin hızlı ve etkili bir şekilde işleyen yolunu talep ediyor. Kağıt dokümanların aktarılması oldukça zaman alıcı bir süreç olabiliyor ve çeşitli tutarsızlıklar ile uyuşmazlıklar baş gösterebiliyor.” ifadelerini kullandı.

Blokzinciri teknolojisi ile birlikte dokümanlar dijitalleştirilir ve değiştirilmeye karşı korunaklı olurlar. Ayrıca, uygulama içinde doğrulama ve imzalamaya imkan tanır. Böylece müşteriler, artık yalnızca formları imzalamak için randevu almak ve yolculuk yapmak zorunda kalmazlar.

Pang, “Dünyanın her yerinden Hong Kong’ta mülk satın almak isteyen müşterilerimiz var. Bunların arasında Kanada kadar uzak bir ülkede ikamet edenler dahi bulunuyor. Blokzinciri ile artık belgeleri imzalamak için kalkıp da Hong Kong’a uçmaları gerekmiyor. Bu işlemleri cep telefonları aracılığıyla güvenle gerçekleştirebiliyorlar.” ifadelerini de sözlerine ekledi.

Blokzinciri teknolojisinin şeffaf yapısı ve değiştirelemezliği emlak sektörü içinde oldukça önemli değerler yaratıyor. Özellikle bürokrasiyi ortadan kaldırması ve kağıda dayalı hantal süreci daha verimli hale getirmesi teknolojinin can alıcı noktalarından birkaçı.