Güney Kore merkezli CJ Group’un IT bölümü olan CJ OliveNetworks, blokzinciri tabanlı dijital telif hakları sistemini duyurdu.

Müziğin iki ayrı telif hakkı seti bulunuyor. Bunlardan biri parçanın kendisi diğeri ise diğeri ise ritimler, enstrümanlar vb. gibi altta yatan unsurlardan oluşan müzik için. Dolayısıyla bu durum telif haklarını yönetmeyi ve telif ödemelerini işlemeyi zorlaştırıyor.

CJ OliveNetworks ise kendi blokzinciri platformuyla reklamlarda, tanıtım videolarında ve diğer yayın içeriklerindeki müzik kullanım geçmişini kaydedecek. Böylelikle müzik yapımcıları, ajanslar, telif hakkı sahipleri ve telif hakları dernekleri gibi paydaşlara telif haklarını işleme koyma konusunda daha fazla şeffaflık sağlanacak.

Kim Eung-do yerel medya kanalı Future Economy’ye konuyla ilgili olarak: “Telif hakkı paydaşları arasında denge ve şeffaflık sağlayan bir sisteme sahip olmak oldukça önemli. Blokzinciri tabanlı telif hakkı yönetim sistemi, telif hakkı yönetimi sürecinin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacak.” açıklamalarında bulundu.

Platform Amazon Web Service’de barındırılıyor ve Amazon Managed Blockchain kullanılarak  geliştirildi. Ayrıca platformda yayın içeriğinde kullanılan farklı sesleri tanımlayan AWS Elemental MediaConvert tarafından sağlanan veriler de kullanılacak. Şirket, AWS’nin her iki hizmete de ev sahipliği yaptığını, işletme maliyetlerini ve süresini önemli ölçüde azalttığını söylüyor.

KaynakLedgerInsights