Birçok endüstri merkezi olmayan teknolojiler tarafından dönüştürülüyor. Düzenleyiciler de tüm bu değişiklikleri yakından takip ediyorlar. Blokzinciri ve dijital varlıklar etrafındaki endüstri geliştikçe somut kullanım örneklerinin de ortaya çıktığını görüyoruz.

Paris’te düzenlenen OECD Global Blockchain Forum’da da dağıtık defter teknolojilerinin trendleri konuşuldu.

DLT İnovasyon Trendleri

Şaşırtıcı bir şekilde, finansal hizmetler endüstrisindeki bazı kuruluşlar için günlük aktiviteler halen kâğıt dokümanlar ve faks makineleri ile yürütülüyor. Dijital formatlara geçenler bile iletişimi ve veri yönetimini yavaşlatan ısmarlama sistemlerle faaliyetlerini sürdürüyorlar.

Bu nedenle geleneksel finans kurumlarında çalışan birçok lider DLT’nin avantajlarından yararlanarak süreçleri otomatikleştirmeyi ve inovasyonu tetiklemek istiyor. Buna örnek verecek olursak; Vanguard’ın Blokzincir Stratejisi Müdürü panelde şirketin daha büyük ve daha fazla kamu sermayesi piyasası davaları için endeks fonu ile ilgili faaliyetleri otomatikleştirmek adına blokzincirini test ettiğini açıkladı.

Geleneksel finansal kuruluşların yanı sıra farklı sektörlerden şirketler de dağıtık defter teknolojilerini kullanarak süreçleri iyileştirmeye çabalıyorlar. Örneğin, dünyanın her yerinde bağışları kolaylaştırmak ve yeni girişimler için fon toplamak amacıyla blokzinciri ve dijital varlıkları kullanan şirketler bulunuyor. Panel sırasında Binance CFO’su, şirketin öğrencilere ücretsiz öğle yemeği gibi girişimleri finanse etmek için dijital varlıklar sağlamak adına Uganda’daki blokzincirinden nasıl yararlandığını paylaştı. Binance bu programın, insanların internete erişebilmeleri için sermayeyi artırabilecekleri ve yeniliğe fon sağlayabilecekleri bir geleceğe zemin hazırlayacağını öngörüyor.

Blokzincir teknolojisi sınır ötesi ödemeler, finans ve tedarik zinciri gibi alanlarda oldukça büyük pontasiyel vadediyor. Teknolojinin sunduğu şeffaflık ve güven beraberinde getirdiği maliyet tasarrufuyla şirketilerin dijital dönüşüm sürecinde ciddi bir rol oynayacak.

Bunun gerçekleşmesi içinse şirketlerin daha fazla pürüzle karşılaşmaması adına yasal düzenleyicilerin dikkatli bir şekilde dağıtık defter teknolojilerini incelemsi gerekiyor. Önümüzeki birkaç yıl boyunca blokzincir teknolojilerinin düzenlemesiyle ilgili daha çok konuşacağız gibi görünüyor.

KaynakOECD