BMW, General Motors, Honda, Ford ve Renault gibi isimlerin bulunduğu 5 otomobil üreticisi ABD’de blokzinciri tabanlı araç tanımlama sistemi için testlere başladı. Bu sistem sürücülerin nakit para ya da kart kullanmadan otomatik olarak park ücreti veya otoyol geçiş ücreti ödemesini sağlayacak.

5 otomotiv devini bir araya getiren bu ortaklıkla birlikte bu tür projeleri destekleyen uluslararası bir konsorsiyum olan Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI) altında araç kimlik sistemi geliştirilecek.

Sistem, öngörüldüğü gibi mülkiyet ve hizmet geçmişi gibi bilgilere bağlı olarak bireysel otomobillere dijital kimlikler atayacak. Aracın kullanım ömrünü kapsayan bu veriler, yoldaki arabaları tanımak için kullanılacak ve mevcut elektronik ücret toplama sistemlerinde gerekli olan özel etiketlere ihtiyaç duyulmadan, mal sahibi tarafından otomatik olarak ücret ödenmesine olanak sağlayacak.

2018 yılında otomotiv sektörünün liderleri tarafından kurulan MOBI, bir süredir otonom araçlar için oldukça kritik olan yol verilerinin paylaşılması üzerine çalışıyor.

Otomobil endüstrisinin blokzincir teknolojisine yönelik çalışmaları bununla sınırla değil. Honda ve General Motors daha önce MOBI himayesi altında dijital para birimlerini kullanarak blokzincir tabanlı akıllı şebeke geliştirme konusunda araştırma yapmak için iş birliğine gitmişti.

KaynakNikkeiAsian