Teknoloji artık hayatın tüm alanlarında olduğu gibi, siyasette de büyük rol oynuyor. Brezilya’daki WhatsApp sahte haber skandalı ve Amerika’daki Cambridge Analytica skandalı bunu kanıtlar nitelikte olaylar olarak göze çarpıyor.
Singularity yazarı Vanessa Bates Ramirez’in yazdığı makaleye göre, böyle durumlar yüzünden siyasette internet artık bir güç değil, yük haline gelmiş durumda. Teknolojinin böylesine yaygın bir hale gelmesi, insanların politik adayları çok daha iyi tanımasına imkan verdi. İşin oylama kısmında ise, yukarıdaki örneklerin gösterdiği gibi, teknoloji artık oy verme sürecini de etkiliyor.
Oy verme işlemi tüm süreçleriyle Blockchain’e taşınabilir mi?
Fakat, yazarın burada parmak bastığı konu oy verme işleminin halen geleneksel biçimde yürütülüyor olması. Oy vermenin modernize edilerek dijital bir hale gelmesi çok uzun süredir konuşuluyor olsa da, birçoklarına göre temel demokrasinin en önemli parçası olan bu işlem, siber risklere maruz kalmak için çok değerli.
Amerika’daki ara seçimlerde Batı Virginia’nın 24 ilçesinde kayıtlı, ancak 29 farklı ülkede ikamet eden ABD vatandaşları ve ordu mensupları, Voatz adı verilen bir uygulama ile dijital olarak oy kullandılar. Yine de bu uygulama süreci tamamen Blockchain üzerinde işlemediği için büyük açıkları da beraberinde getiriyor.
Blockchain güvenliği ve değiştirilemez yapısıyla ünlü olsa da, oy verme işlemi tamamen bu platform üzerine taşınması gerekiyor. Çünkü oy verme sürecinde aradaki her boşluk, siber güvenlik açısından büyük tehditleri beraberinde getiriyor.
Makalenin devamını paylaştığımız link üzerinden okuyabilirsiniz.