İlaç sektörünün iki devi Pfizer ve Biogen, ilaçların tedarik zincirini takip etmek için ‘Clinical Supply Blockchain Working Group’ adlı organizasyona liderlik ediyorlar.

Dijital envanter ve izleme kaydı için kavram kanıtlama çalışmasını tamamlayan çalışma grubuna Pfizer ve Biogen’in yanı sıra GlaxoSmithline, AstraZeneca, Merck ve Deloitte gibi şirketler de destek veriyor.

Outsourcing-Pharma’nın haberine göre grup, ‘Pfizer Blockchain Center of Excellence’ içinde gerçekleştirilen bir açık inovasyon atölyesinde bir araya geldi.

Grubun projede kullanacağı ve LedgerDomain firmasının Hyperledger Fabric üzerinde geliştirdiği KirChain uygulaması henüz kavram kanıtlama çalışması aşamasında.

Hali hazırda farmasötik tedarik zinciri, ürünlerin hareketlerini takip etmek için büyük ölçüde evraklara dayalı durumda. KitChain ise ilaç şirketleri tarafından gönderilen paketlenmiş ilaçları takip etmek için blockchain tabanlı bir çözüm kullanıyor. Böylelikle tüm taraflar teslimatın ne zaman gönderildiğini ve alındığını görebiliyor.

Lojistik takibi bu büyük projenin sadece bir kısmı. Sistemin kağıda dayalı yöntemlerden daha hızlı ve daha verimli olmasının yanı sıra dijital sistem çok fazla güvenlik vadediyor. Gönderici ve alıcı, belirli bir gönderinin ayrıntılarını kimin görebileceğini kontrol edebiliyor ve üçüncü taraf izleyiciler bu ayrıntıların hiçbirini değiştiremiyor. Böylelikle taraflar birbirinden gizli bir şekilde hareket edemiyorlar.

İlaç sektöründe blockchain teknolojisinin kullanımı gün geçtikçe artıyor. Özellikle ilaç sektöründeki sahteciliği azaltmak adına sık sık başvurulan bir teknoloji lan blockchain, bunların yanı sıra verimliliği artırmak için de sektöre fayda sumaya devam ediyor.