Polonya Kredi Ofisi (BIK), Billon Group işbirliği ile geliştirilen blokzinciri belge yönetim platformunun Polonya’da canlıya geçtiğini açıkladı.

Çözüm, ülkedeki perakende bankaların blokzinciri kullanarak müşterilerine komisyon ve ücret bildirimleri göndermelerine izin veriyor ve tüm belgeleri zincirde saklıyor.

Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük kredi bürosu olan BIK Polonya’nın en büyük bankalarına ait. Ofis 25 milyon Polonyalı ve bir düzeneden fazla Polonyalı bankanın kaydını tutuyor.

Mevcut sistemde müşteri bildirimleri, e-postalar ve fiziksel mektuplar gibi manuel işlemlerle yapılıyor. Bu da süreçte önemli verimsizlikler, güvenlik ve gizlilik riskleri yaratıyor. BIK Blokzinciri Platformu, Polonya’daki bankaların müşterileriyle olan kağıt tabanlı iletişimi ortadan kaldırılmasına imkan tanıyor. Ayrıca sistem, MiFID II yatırım düzenlemeleri, GDPR gizlilik kuralları ve diğer ilgili düzenlemelerle de uyumlu.

Kredi bürosunun çözümünü kullanarak bankalar, müşterileri için bildirimleri ve yasal sözleşmeleri blokzinciri ağında saklayabilecek. Bu belgelere BIK tarafından yönetilen bir portaldan erişilebilecek. Blokzincirinin değiştirilemez doğası nedeniyle belgeler, müşteri artık bir bankanın müşterisi olmadığında bile kullanılabilecek.

BIK CEO’su Mariusz Cholewa konuyla ilgili olarak: “Bu lansman, BIK Blokzinciri Platformunun ticarileştirilmesinin ilk adımını işaret ediyor. Sistem kayıt kullanımı gerekliliğini ortadan kaldıracak. Sistemin gelecek sürümleri, karmaşık çok partili süreçleri düzene sokmaya ve Polonya’daki diğer pazar sektörlerine genişlemeye odaklanacak.” ifadelerini kullandı.

Kredi bürosu platformu 2018 yılında Billon’un blokzinciri teknolojisini kullanarak geliştirmeye başlamıştı. Daha önce 5 bankadan oluşan bir pilot çalışması da gerçekleştirdi.

BIK platformu ilerleyen dönemlerde yasal sözleşmeleri, sigorta taleplerini ve diğer önemli belgeleri saklamak için diğer endüstrilerde de kullanılabilecek.

Blokzinciri bankacılıkta en çok hangi amaçla kullanılıyor?