Blokzinciri tabanlı girişim Presearch, Google’a daha özel bir alternatif sunmak için merkeziyetsiz arama motorunu yayımladı.

Ethereum tabanlı proje, veri için sorgulama yapan kişilerin kimliğini korumaya yardımcı olmak için bağımsız düğümler tarafından desteklenen aramaları kullanıyor. Ayrıca sonuçları düzenlemek ve sıralamak için Google’ın tekeline de engel koymuş oluyor.

Gizlilik odaklı web tarayıcısı olan Brave’in yolunu takip eden Presearch, kullanıcılarını ‘PRE’ kripto token’ı ile ödüllendirecek.

Yeni arama motorunun kullanıma sunulması, önümüzdeki iki hafta içinde üçüncü taraf bir araçtan tamamen merkezi olmayan bir arama motoruna geçerken gerçekleşecek. İlk düğümler Presearch ekibi tarafından çalıştırılırken, bağımsız düğümlerin beta testi tamamlanacak ve uygulanacak. Yeni sistem, kullanıcı IP adresleri, cihaz bilgileri, tarayıcılar ve konum verileri gibi kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerin korunmasına da yardımcı olacak.

Hikayesi 2011’de başladı

Presearch projesinin başlangıç hikayesi, Colin Pape’nin ShopCity.com sitesinin içeriğinin Google’ın algoritması tarafından gömüldüğü 2011 yılında başlıyor. Şirket, ABD Federal Ticaret Komisyonu’na, sonuçların Google’ın kendi rakip ürünlerini ShopCity’ye tercih eden algoritmasından kaynaklandığına dair şikayette bulunmuştu.

Sonucunda ise Pape, bağımsız bir arama motoruna ihtiyaç olduğuna karar verdi ve bu yüzden Presearch’ü oluşturmaya başladı.

Presearch, yaklaşık 300.000 aktif ile 1.7 milyonun üzerinde kayıtlı kullanıcıya ulaştığını söylüyor. Kullanıcı düğümlerinin beta testi sırasında 100’den fazla operatör geri bildirim sağlıyor.

Blockchain’in arama motoru: Fluence

KaynakDecyrpt