Kripto pazarındaki düzenleme, uyumluluk ve değişen talepler ve ürünler son dönemde Avrupa kripto borsaları için oldukça önemli bir hale geldi.
Ancak son bir kaç yıl içerisinde Avrupa Birliği’nin, AMLD5 Kara para aklama direktifi 5 kapsamında kripto hizmet sağlayıcılarına ilişkin düzenlemelerini önemli ölçüde sıkılaştırması ve yeni uygulanan AMLD5 yönergeleri, kripto borsaları ve saklama hizmetleri gibi sağlayıcıları geleneksel finans kurumları ile aynı düzenleyici hükümlere uymaya mecbur etti.
Bu bağlamda Hollanda’daki kripto borsaları düzenleyici yükümlülüklere uymaya yönelik önceliklerini arttırdı. Kripto borsası LiteBit dijital varlıkların saklanması ve yönetimi konusunda Avusturya merkezli blokzinciri ve fintech hizmet sağlayıcısı olan RIDDLE&CODE ile partnerlik yaparak bu konuda ilk adımı attı.
RIDDLE&CODE FinTech direktörü Berit Fuss yönetmeliklerin Hollanda uygulamasına yönelik şu açıklamaları şöyle:
“Hollanda pazarı son dönemde birçok kripto borsası için cazip bir hale gelmiştir ancak yönetmeliklerin Hollanda uygulaması şu anda AB yönergelerinin ötesine geçmektedir. Kripto hizmet sağlayıcılarının müşterilerinin kapsamlı tanımlanması ve işlemlerin izlenmesinin yanı sıra detaylı raporlama ve denetim süreçleri konusunda çeşitlik gereksinimler bulunmaktadır. Bu gereksinimler servis sağlayıcılar için oldukça külfetli olmakta birlikte mevcut kripto hizmet sağlayıcılarının bir kısmını Hollanda’da ki hizmetlerini sonlandırmak durumunda bırakmaktadır. ”
Litebit COO’su Arthur Vam Lier ise konuyla ilgili olarak;
“Sektördeki birçok kripto borsası son dönemde yasal yükümlülüklere uyma konusuna öncelik vermektedir. Litebit olarak RIDDLE&CODE ile yapmış olduğumuz işbirliği kapsamında Token Yönetim Platform’u çatısı altında sunmakta oldukları saklama hizmetleri ile hem mevcut hem de gelecekteki düzenlemelere yönelik ilk adımlarımızı atmış bulunmaktayız.” ifadelerini kullandı.
Vam Lier ayrıca, regülasyon dışında kripto endüstrisinde hızla büyümekte olan merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamlarına yönelik, Token Yönetim Platform’unun farklı token protokollerinin desteklenmesine yönelik teknik altyapısı ile de operasyonel olarak daha ölçeklelenebilir ve yeni iş modellerinden faydalanabileceklerini de belirtti.