Bankalararası Kart Merkezi (BKM) İş Geliştirme Mühendisi Enes Türk, İsviçre’nin Blockchain kullanarak demir yollarını ve 30 bin çalışanını nasıl denetleyeceğini açıklayan makalesini Medium üzerinden yayınladı. Blockchain teknolojisine verdiği önemle sık sık gündeme gelen İsviçre, Blockchain teknolojisini şimdi de demir yollarının denetimi için kullanacak. Ülkenin Federal Demir Yolları SBB, demir yolu çalışanlarının kimlikleriyle senkronize çalışan Blockchain denetim uygulaması sayesinde kazaların önüne geçmeyi planlıyor.

Demir yollarında yaşanan kazaların büyük oranda insan ihmaline bağlı olduğu biliniyor. İsviçre Federal Demir Yolları SBB bu sorunu çözmek için Linum Labs ile birlikte çalışarak Blockchain tabanlı bir dijital kimlik çalışması yaptı. Demir yolu firması 30 bin kişiye varan çalışanını, bu uygulama sayesinde her hareketinde denetleniyor olacak. Çalışanların akıllı telefonlarındaki uygulamayla senkron şekilde çalışacak uygulama, çalışanların hareketlerini Ethereum Blockchain üzerinde şifreleyerek depolayacak. Böylece çalışanların tüm hareketleri takip edilirken, kimlik bilgileri de güvence altına alınmış olacak.

Akıllı telefonlarındaki uygulamayı kullanarak dijital kimliklerine erişen çalışanlar, her giriş ve çıkış işlemlerini uygulamaya tanıtmak zorunda olacak. Ayrıca uygulama sayesinde  çalışanların yetkinlikleri takip edilebilecek, bu da işin genel kalitesini artırma yolunda firmaya büyük katkı sağlayacak. Bine yakın şantiyeye sahip olan firma için, çalışanlarının tüm hareketlerini güvenli bir şekilde böylesine takip edebilmek, Blockchain teknolojisinin ne kadar efektif çözümler sunabildiğini de gözler önüne seriyor.

Geliştirme çalışmaları Linum Labs firmasının yaptığı, açık kaynak kod kullanılarak yazılan uygulama, halka açık Rinkeby platformu üzerinde çalışacak. Açık kaynak kod kullanımı, SBB’nin genel vizyonunu da ortaya koyması açısından oldukça önemli bir hareket. Linum Labs’in geliştirdiği uygulama iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor, kullanıcı verilerini GDPR ve diğer veri saklama kurallarına uygun şekilde saklıyor. 5 haftalık bir sürede geliştirilen uygulama aynı zamanda uPort’un yeni mimarisi sayesinde, işlem başına 0.000 dolar gibi bir maliyet ile çalışacak.