2 ay önce Fransa Merkez Bankası Banque de France, merkez bankası destekli dijital para birimi (CBDC) testleri için 8 firmanın katılım göstereceğini açıklamıştı. Bu firmalardan biri olan Société Générale (SocGen) testler için Tezos blokzinciri platformunu kullanacak.

Societe Generale halihazırda Banque de France ve CBDC ile bir geçmişe sahip. Banka dört ay önce SocGen Forge ile halka açık bir blokzincirinde 40 milyon € teminatlı tahvil ihracı üzerinde çalışmıştı. İşlem, merkez bankası tarafından çıkarılan dijital euro kullanılarak teslimata karşı ödeme (DvP) ile anında tamamlandı. Banka bu işlemde de Tezos blokzinciri kullandığını doğruladı.

Tezos blokzinciri Fransa’da, Fransız bir ekip tarafından kurulmuş bir platform. Sistem OCalm isminde, Fransa’da geliştirişmiş bir programlama diliyle yazılmış.

Tezos blokzincirini kullanan birkaç kurumsal uygulamaya örnek verecek olursak; Brezilya yatırım bankası BTG Pactual’in güvenlik token’ları bu ve Yeminli Mali Müşavirler Derneği’nin (ACCA), muhasebe uygulamalarını keşfetmek için Tezos kullanmasını örnek gösterebiliriz. Tezos blokzincirinin token’ı daha önce ilk 10 kripto para birimi arasındaydı. Şu an ise 1,8 milyar dolar piyasa değerlemesiyle 16. sırada yer alıyor.

Fransa, merkez bankası destekli dijital para birimini benimsemeye hazırlanıyor. Türkiye dahil olmak üzere birçok farklı ülkenin merkez bankası dijital para birimlerini araştırırken Çin’in bahsi geçen dijital parayı piyasaya sürmesinin an meselesi olduğu tahmin ediliyor. Özellikle 2019’da Facebook’un Libra sabit akçesini duyurmasından sonra hızlanan CBDC çalışmaları önümüzdeki yıllarda meyvelerini verecek gibi görünüyor.

Paradigma Değişimi: Merkez Bankası Dijital Paraları (CBDCs)

KaynakLedger Insights