Tayland Adalet Divanı, 2020 yılındaki dijital mahkeme hedefleri doğrultusunda bir blokzinciri ağı geliştirdiklerini açıkladı.

Geliştirilecek olan ağ, yüzde 91’i Tayland Adalet Divanı tarafından denetlenen Tayland’daki mahkemeler için bilgi toplamak adına kullanılacak. Geliştirilme aşamasında olan blokzinciri ağının bir sonraki aşaması mahkeme personelini eğitmek olacak. Sistemin önümüzdeki yılın başlarından itibaren kullanılması bekleniyor.

Her ne kadar Adalet Divanı Ofisi bu tür bir sistemi kullanan “dünyadaki ilk devlet kurumu” olduğunu iddia etse de daha önce Çin mahkemelerinde blokzinciri teknolojisinin kullanıldığını görmüştük.

İki yıl önce, Hangzhou İnternet Mahkemesi, mahkemelerin 2017’deki başlangıcını takiben kendi blokzinciri adli platformunu başlatmıştı. Lansman, Çin Yüksek Mahkemesinin blokzinciri kanıtlarının mahkemede kullanılabileceğini kabul etmesinden sonra yapılmıştı.

Başlamasından bu yana internet mahkemesinin blokzinciri platformu, davaları otomatik olarak dosyalamak için kullanılan akıllı sözleşmeyi de benimsemişti. Çevrimiçi bir sözleşmenin taraflarından biri sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmezse veriler otomatik olarak adli blokzincirine girilir ve bir arabuluculuk kurumuna gönderilir. Gerekirse, dava İnternet Mahkemesi’nde başlayabiliyor. Akıllı sözleşmeleri benimsediği süre boyunca platform, blokzinciri aracılığıyla 1,98 milyardan fazla işlem gerçekleştirdi.

2019’un sonlarında ise Shaoxing şehrindeki Shangyu Bölgesi Halk Mahkemesi, Çin’de blokzincirinde saklanan delillere dayanarak bir ceza kararı veren ilk çevrimdışı mahkeme olmuştu. Mahkeme, sunulan kanıtların gerçekliğini sağlamak için dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) kullandı.

Blokzinciri kullanan internet mahkemeleri, yalnızca adli gerçekliği ve şeffaflığı sağlamakla kalmıyor aynı zamanda COVID-19 pandemisi gibi benzeri görülmemiş olaylar sırasında büyük avantajlar da sağlayabiliyor. Örneğin Birleşik Krallık’ta hükümet, mahkemelerin işleyişine devam etmesini sağlamak için bazı hukuk davalarının telefonla veya görüntülü görüşmeyle yürütülmesine izin vermek zorunda kaldı. Ayrıca ceza yargılamalarında sesli ve görüntülü canlı bağlantılar da kullanmaya çalıştı. Blokzinciri teknolojisi bu tür uygulamaları çok daha şeffaf ve güvenilir hale getirebilir.

Çin mahkemeleri blokzinciri tabanlı elektronik mühür kullanacak

KaynakLedgerInsights