Tayland Merkez Bankası kurumsal ödemelerde dijital para birimi kullanımı için testlere başladığını açıkladı. Proje, bankanın daha önceki CBDC çalışması olan Inthanon projesi üzerine inşa edilecek.

Yapılan basın açıklamasına göre projenin hedefleri arasında, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) sisteminin fizibilitesini incelemek ve CBDC’yi Tayland’ın kurumsal platformlarına entegre etmek için bir süreç geliştirmek yer alıyor.

Merkez bankası, projenin bir parçası olarak CBDC prototipini Tayland’ın en büyük inşaat malzemesi şirketlerinden biri olan Siam Çimento Kamu Şirketi’nin tedarik ve finansal yönetim sistemine entegre edeceğini söyledi. Çalışmanın önümüzdeki Temmuz ayında başlayıp yıl sonuna kadar sona ermesi bekleniyor.

Bugüne kadar yapılan CBDC çalışmaları genel olarak toptan ve perakendeye yönelik günlük kullanımlara odaklanırken Tayland Merkez Bankası bu sefer kurumlar arasındaki işlemlere odaklanan bir çözüm geliştirecek.

Tayland Merkez Bankası‘nın ilk kez 2018’de açıkladığı Inthanon, merkez bankası ile Tayland’ın önde gelen sekiz finansal kuruluşu arasında olan ve CBDC geliştirmeyi amaçlayan bir ortaklıktı. Ocak 2020’de banka, Hong Kong Para Otoritesi’nin de yardımıyla sınır ötesi bir ödeme prototipi tamamlamıştı.

IMF, CBDC’lerin avantajlarını ve dezavantajlarını paylaştı

KaynakTheBlock